Njemačka priznala zločine ISIL-a nad Jezidima kao genocid

Nakon što je 2014. godine zauzela dijelove Iraka i Sirije, oružana grupa ISIL ubila je 1200, a porobila i silovala 7000 Jezida.

U rezoluciji se navodi da vijeće 'prepoznaje zločine protiv jezidske zajednice kao genocid, nakon pravne procjene istraživača Ujedinjenih nacija' (AP)

Donji dom njemačkog parlament priznao je kao “genocid” masakr koji je 2014. godine počinila oružana grupa ISIL nad manjinskom grupom Jezida u Iraku i Siriji.

Ovim potezom parlamentarci su osudili “neopisive zločine” i “ogromnu nepravdu” koju su borci ISIL-a počinili s namjerom “potpunog istrebljenja zajednice Jezida”.

Nakon što je 2014. zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije, ISIL je ubio više od 1200 Jezida, porobio 7000 jezidskih žena i djevojaka te raselio većinu zajednice koju je činilo 550.000 ljudi u sjevernom Iraku.

Zastupnici u Bundestagu usvojili su prijedlog tri parlamentarne grupe njemačke vladajuće koalicije – uključujući Zelene i Slobodne demokrate, Socijaldemokrate i opozicioni konzervativni blok CDU/CSU.

Zastupnik Zelenih Max Lucks rekao je da je Njemačka dom za ono za šta se vjeruje da je najveća jezidska dijaspora na svijetu koju čini oko 150.000 ljudi, što znači da zemlja ima posebnu odgovornost prema ovoj zajednici.

“Njihova bol nikada neće nestati”, rekao je Bundestagu. “Dugujemo te Jezidima jer nismo poduzeli ništa [2014.] kada smo im bili potrebni. Naša šutnja koštala ih je života.”

‘Oteta, porobljena, silovana’

U rezoluciji se navodi da vijeće “prepoznaje zločine protiv jezidske zajednice kao genocid, nakon pravne procjene istraživača Ujedinjenih nacija.”

Priznanje je uslijedilo nakon što je njemački sud 2021. godine zatvorio bivšeg vojnika ISIL-a zbog zločina protiv čovječnosti u Iraku i Siriji, među kojima je ubistvo petogodišnje djevojčice.

Očekuje se da će parlamentarna rezolucija ubrzati dalji kazneni progon počinitelja ISIL-a u Njemačkoj i povećati finansiranje koje će pomoći izgradnju jezidskih zajednica.

“Prije tri godine srela sam se s jezidskim ženama u Iraku. Bile su otete, porobljene, silovane. Ne mogu opisati njihovu bol”, tvitala je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Jezidska zajednica

Mirza Dinnayi, voditelj nevladine organizacije Air Bridge Iraq koja pomaže žrtvama koje žive u Njemačkoj, rekao je da je riječ o “pionirskom” prijedlogu rješavanja “posljedica genocida”.

Dinnayi je pozdravio “praktične korake koje njemačka vlada može poduzeti kako bi podržala jezidsku zajednicu u Iraku, kao i u dijaspori”.

Jezidi su drevna vjerska manjina u istočnoj Siriji i sjeverozapadnom Iraku koju je ISIL smatra navodnim obožavateljima đavola zbog njihove religije koja kombinira zoroastrijanska, kršćanska, manihejska jevrejska i muslimanska vjerovanja.

Poseban tim istražitelja Ujedinjenih nacija je u maju 2021. rekao da je prikupio “jasne i uvjerljive dokaze” da je oružana grupa počinila genocid nad Jazidima.

Ogranak Al-Kaide, ISIL je svrgnut protuofanzivama uz podršku SAD-a, izgubivši svoje posljednje teritorijalno uporište 2019. godine. Njemačka je jedna od rijetkih zemalja koje su poduzele zakonske mjere protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije