Kristerrson: Švedska je učinila sve što je obećala

Švedski premijer Ulf Kristersson očekuje da turski parlament ratificirati ulazak zemlje u NATO.

Turska ponekad imenuje osobe koje bi željela da ih Švedska izruči, ali švedski zakoni predviđaju da o tome odlučuju sudovi, rekao je Kristersson (EPA)

Švedska je učinila sve što je obećala Turskoj i sada očekuje da će turski parlament ratificirati njen ulazak u NATO, izjavio je premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je rekao da je njegov nedavna izjava da Švedska ne može ispuniti zahtjeve koje je postavila Turska da bi ratificirala njen ulazak u NATO- krivo protumačena.

On je rekao da je Švedska donijela zakon o jačanju borbe protiv terorizma, što je bio ključni turski zahtjev.

“Učinili smo tačno ono što smo obećali”, rekao je Kristersson grupi briselskih dopisnika koji su doputovali u Švedsku u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a.

Švedska i Finska su nakon ruske agresije na Ukrajinu odustali od politike neutralnosti i zatražili članstvo u NATO-u. Do sada je protokol o pristupanju NATO-u tih dviju zemlja ratificiralo 28 od 30 članica Saveza. Preostale su još Turska i Mađarska.

Mađarska je obećala da će započeti postupak ratifikacije početkom februara, a Turska je od obiju zemalja tražila da se obračunaju sa grupama koje ona smatra terorističkim organizacijama te izručenje osoba koje koje ona sumnjiči za terorizam.

Međutim, Kristersson kaže da o izručenju osoba ne odlučuje politika nego sudovi.

“Turska ponekad imenuje osobe koje bi željela da ih Švedska izruči, ali švedski zakoni predviđaju da o tome odlučuju sudovi i nema prostora da se to promijeni”, rekao je švedski premijer dodajući da neslaganje u toj stvari ne treba zasjeniti činjenicu da pregovori s Turskom dobro napreduju.

Podrška Ukrajini prioritet

Kristersson je, govoreći o prioritetima švedskog predsjedanja Vijećem EU-a, rekao da je “prvi i najvažniji prioritet” nastaviti podršku Ukrajini, u vojnom, finansijskom, humanitarnom smislu koliko god bude trebalo i da je pritom ključno zadržati jedinstvo unutar EU-a.

Kristersson je rekao da je pobjeda Ukrajine u ratu protiv ruske agresije “egzistencijalno pitanje” i za EU i za Ukrajinu.

Švedski ministar odbrane Tobias Billstrom rekao da je to jedinstvo sačuvano uprkos stalnim nastojanjima Rusije da ga razbije.

“Uprkos stalnim pokušajima Rusije da podijeli dvije strane Atlantika i izazove razdor unutar EU-a, jedinstvo je ostalo sačuvano”, rekao je Billstrom.

Švedska je 1. januara od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a.

U programu svoga predsjedanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska je vlada odredila četiri prioriteta: sigurnost i jedinstvo; konkurentnost; zelena i energetska tranzicija; demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Izvor: Agencije