Zapad i Kijev osudili najavu referenduma proruskih separatista

Ukrajinski zvaničnici upozorili dsu a bi referendumi za priključenje ukrajinskih teritorija Rusiji uništili mogućnost bilo kakvih pregovora, dok Zapad ističe da bi to bilo kršenje međunarodnog prava.

Bijela kuća navodi da je Moskva možda donijela odluku o referendumima kako bi regrutirala vojnike na tim područjima nakon velikih gubitaka na ratištu (EPA)

Zapad je osudio odluku proruskih separatista u okupiranim ukrajinskim regijama da ove sedmice počnu održavanje referenduma o priključivanju Rusiji, dok su ukrajinski zvaničnici poručili da bi to uništilo svaku preostalu šansu za pregovore Kijeva i Moskve.

U koordiniranom potezu, proruski zvaničnici najavili su referendume od 23. do 27. septembra u regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, koje čine oko 15 posto ukrajinske teritorije, ili veličine kao Mađarska.

“Bez referenduma još uvijek postoji najmanja šansa za diplomatsko rješenje. Nakon referenduma ne”, rekao je Serhij Nikiforov, glasnogovornik Ureda ukrajinskog predsjednika, prenosi Hina, pozivajući se na medij Liga.net.

‘To neće promijeniti činjenicu da je Rusija agresor’

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak napisao je da bi u slučaju bilo kakvih referenduma trebalo pojačati ekonomske sankcije Rusiji, ali i opskrbu oružja Ukrajini, uključujući projektile ATACMS, koji imaju veći doseg nego bilo koji sistem oružja koji trenutno posjeduje Ukrajina.

“Kremlj se protivi snabdijevanju modernih tenkova i ATACMS-a Ukrajini? Vrijeme je da ih dobijemo”, rekao je Podoljak.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je da referendumi neće promijeniti činjenicu da je Rusija agresor.

“Rusi mogu činiti šta god hoće, ali to neće ništa promijeniti”, kazao je on u New Yorku, nakon sastanka s američkom ambasadoricom pri Ujedinjenim narodima Lindom Thomas-Greenfield.

“Rusija je bila i ostaje agresor, koji ilegalno okupira dijelove ukrajinske  zemlje. Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoje teritorije i nastavit će ih oslobađati bez obzira na to što Rusija govori.”

NATO: To su lažni referendumi

Planovi Moskve o održavanju “lažnih referenduma“ u okupiranim dijelovima Ukrajine “besramno su kršenje međunarodnog prava“, rekao je generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg.

“To je nova eskalacija u [predsjednik Rusije Vladimir] Putinovom ratu“, dodao je i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj potez i pojača pomoć Ukrajini.

Bijela kuća odbacila je ruski plan o održavanju referenduma, kazavši da je Moskva možda donijela tu odluku kako bi regrutirala vojnike na tim područjima nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela na ratištu.

“Sjedinjene Američke Države neće nikad priznati pretenzije Rusije na ukrajinska područja koje je ranije pripojila“, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joe Bidena, prenosi Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da ruski plan o održavanju “lažnih referenduma“ u okupiranim dijelovima Ukrajine neće biti prihvaćen, također naglasivši da je to suprotno međunarodnom pravu.

‘Bilo bi smiješno da nije tragično’

Na marginama Generalne skupštine UN-a rekao je da Rusija mora povući svoju vojsku i da “Ukrajina ima pravo braniti integritet i suverenitet svoje države i demokratije“.

“Podržavamo Ukrajinu u tome“, kazao je njemački kancelar, prenosi dpa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron referendume je nazvao novom provokacijom Rusije, kazavši da bi “ta zamisao bila smiješna da nije toliko tragična”.

Cijeli proces Marcon je nazvao parodijom te kazao da ta glasanja neće imati pravne posljedice i obećao je da će Francuska nastaviti vojno pomagati Kijevu.

Izvor: Agencije