Upozorenje ‘Bookinga’ za objekte na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelska TV kuća je izvijestila da će web-stranica ‘Booking.com’ u slučaju rezervacija na Zapadnoj obali upozoravati da je riječ o okupiranoj teritoriji.

Izrael je 1967. okupirao Zapadnu obalu (Reuters)

Web-stranica za rezervaciju smještaja Booking.com dodavat će sigurnosne upute u slučaju rezervacija na okupiranoj Zapadnoj obali, izvijestila je izraelska televizija.

U smjernicama će biti navedeno da je riječ o okupiranoj teritoriji, tvrdi Kanal 13. Osim toga, raspravlja se o sličnim smjernicama i kada je riječ o imovini u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Tokom rata 1967. godine izraelske snage okupirale su cijelu historijsku Palestinu i protjerale 300.000 Palestinaca iz njihovih domova. Ilegalna jevrejska naselja i dalje se šire na okupiranoj Zapadnoj obali.

No, uprkos rastućem međunarodnom trendu prema etičnijim poslovnim praksama, mnoge međunarodne kompanije i dalje posluju na Zapadnoj obali.

Web-stranica Booking.com, koja je 2018. uklonila spominjanje Jerusalema kao “izraelskog naselja”, sada će dodati oznaku koja kaže: “Posjeta ovom području može biti popraćena povećanim rizikom za sigurnost i ljudska prava ili drugim rizicima za lokalnu zajednicu i posjetioce.”

“Određena područja u svijetu zahvaćena sukobima mogu predstavljati veći rizik za putnike, stoga svojim klijentima pružamo informacije koje im pomažu u donošenju odluka i potičemo ih da provjere službene smjernice svojih vlada za putovanja kao dio procesa donošenja odluka”, citirala je izraelska TV ovu kompaniju.

‘Iluzorna odluka’

Potez Bookinga kritikovala je izraelska vlada.

Izraelski ministar turizma Yoel Razvozov rekao je da niko nema pravo određivati Izraelcima “šta jeste, a šta nije teritorij države Izrael”.

“Od trenutka kada sam čuo informaciju da aktivnosti Bookinga postaju političke, tražio sam hitno sazivanje uprave Ministarstva turizma, kako bi se utvrdili koraci kako se nositi s ovom iluzornom odlukom, te zaštititi turističku djelatnost u državi Izrael”, dodao je.

Potrošački brendovi suočeni su sa sve većim pritiskom da zauzmu stav prema izraelskoj okupaciji palestinske zemlje.

Platforma Airbnb je 2018. godine saopćila da više neće objavljivati ​​nekretnine na okupiranoj Zapadnoj obali, no kasnije je promijenila svoj stav.

Prošle godine je proizvođač sladoleda Ben&Jerry's rekao je da će prestati prodavati svoje proizvode na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu jer “nije u skladu sa [Ben&Jerry's] vrijednostima”.

U junu je Unilever, matična kompanija Ben&Jerryja, prodao svoju izraelsku kompaniju lokalnom vlasniku licence, omogućivši joj da ipak plasira svoje proizvode pod drugim imenom, što su kritikovali osnivači Ben&Jerryja.

Najmanje 400.000 Izraelaca živi u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, uz 200.000 koji žive u naseljima u istočnom Jerusalemu.

Međunarodni pokret za bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS) nastoji okončati međunarodnu podršku izraelskoj okupaciji palestinskog teritorija i zalaže se za slobodu, pravdu i jednakost za Palestince, kao i za to da Izrael poštuje međunarodno pravo.

Izvor: Al Jazeera