SAD, Južna Koreja i Japan najavili reakciju na nuklearni test Sjeverne Koreje

Savjetnici za nacionalnu sigurnost triju država sastali su se na Havajima kako bi razgovarali o tekućim tenzijama s Pjongjangom.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca izvela 18. raketni test od početka godine (EPA)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana upozorile su režim Sjeverne Koreje da će zajednički odgovoriti ukoliko Pyongyang izvrši još jednu nuklearnu probu.

Savjetnici za nacionalnu sigurnost triju država sastala su se u Honoluluu na Havajima kako bi razgovarali o tekućim tenzijama sa Sjevernom Korejom nakon raketnih testova Pjongjanga, prenosi Anadolija.

“Složili smo se da ne smije biti naivnog razmišljanja ili reakcije da je Sjeverna Koreja šest puta izvela nuklearne probe i da bi novi takav potez bio samo još jedan bezazleni nuklearni test“, rekao je za agenciju Yonhap južnokorejski savjetnik za sigurnost Kim Sung-han.

Sve spremno za sedmu nuklearnu probu

Upozorio je da bi reakcija Seula, Washingtona i Tokija bila zajednička i drugačija od prethodnih.

Američki i južnokorejski zvaničnici vjeruju da je Sjeverna Koreja završila sve pripreme za sedmu nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca izvela 18. raketni test od početka godine, ispalivši dvije krstareće rakete prema Žutom moru.

SAD i Južna Koreja su u više navrata nudile Sjevernoj Koreji dijalog kako bi ublažile trenutne tenzije na Korejskom poluotoku, ali ona još nije odgovorila.

Izvor: Agencije