Dvije trećine Nijemaca nezadovoljne radom kancelara

Svega 25 posto Nijemaca vjeruje da socijaldemokrata Olaf Scholtz, koji je bio zamjenik kancalara u koalicionoj Vladi Angele Merkel, dobro radi svoj posao.

Kritičari optužuju kancelara da nije pokazao dovoljno liderstva

Približno dvije trećine Nijemaca su nezadovoljne radom njemačkog kancelara Olafa Scholtza i njegove široke koalicije koja se suočava sa serijom kriza od preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Svega 25 posto Nijemaca vjeruje da socijaldemokrata Scholtz, koji je bio zamjenik kancalara u koalicionoj Vladi Angele Merkel, dobro radi svoj posao, što je pad sa 46 posto koliko je podržavalo kancelara u martu, pokazala je anketa Inse provedena za sedmičnik Bild am Sontag.

Nasuprot tome, 62 posto Nijemaca smatra da Scholtz loše radi svoj posao, što je rekordan broj u poređenju sa 39 posto nezadovoljnih radom kancelara u martu.

Pad podrške SPD-u

Otkako je preuzeo vlast, Scholtz je morao nositi se sa ratom u Ukrajini, energetskom krizom, rastućom inflacijom i od skoro sušom, kriznim situacijama zbog kojih je najveća europska ekonomija dospjela na ivicu recesije.

Kritičari optužuju kancelara da nije pokazao dovoljno liderstva.

Podrška njegovoj Socijaldemokratskoj partiji (SPD) iznosila je samo 19 posto, pokazalo je istraživanje Inse, znatno manje od opozicionih konzervativaca i mladih koalicionih partnera Zelenih, a ispod 25,7 odsto podrške koju je SPD osvojio na saveznim izborima prošle godine.

Izvor: Agencije