U Poljskoj otkriveni ostaci 8.000 žrtava nacističkog terora

Približno 17,5 tona ljudskog pepela otkriveno je i iskopano u blizini bivšeg nacističkog koncentracijskog logora u Poljskoj.

Jevrejski zatvorenici bili su natjerani da ekshumiraju tijela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina (EPA)

Približno17,5 tona ljudskog pepela otkriveno je i iskopano u blizini bivšeg nacističkog koncentracijskog logora u Poljskoj, objavio je Poljski institut za nacionalno sjećanje (IPN), koji istražuje nacističke i komunističke zločine.

Ostaci su iskopani u Ilwo Osadi, blizu mjesta bivšeg koncentracijskog logora Dzialdowo (Soldau na njemačkom), oko 150 kilometara sjeverno od Varšave, koji je podignut za vrijeme nacističke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu.

Od invazije na Poljsku u septembru 1939, logor Soldau služio je nacistima kao mjesto tranzita, zatvaranja i istrijebljenja političkih protivnika, pogotovo Jerverja, prenosi Hina.

Neki procjenjuju na 30.000 broj zatvorenika ubijenih u tom logoru, ali ga dosad historijski izvori nisu sa sigurnošću uspjeli potvrditi.

Identiteti žrtava

Otkriće te lokacije “omogućuje da se potvrdi da je najmanje 8.000 ljudi tamo skončalo”, rekao je Tomasz Jankowski, tužitelj IPN-a.

Broj je procijenjen prema težini pronađenog pepela.

Godine 1944, jevrejski zatvorenici bili su natjerani da ekshumiraju tijela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina.

“Moći ćemo obaviti DNK analize koje će nam omogućiti da saznamo više o identitetima žrtava” slično kao što je provedeno u bivšim logorima Sobibor i Treblinka, rekao je Andrzej Ossowski, naučnik za područje genetike s Medicinskog univerziteta Pomorja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada