UN: Do 15. novembra svijet će imati osam milijardi stanovnika

Prema odjelu UN-a koji je izradio prognozu, svjetska populacija trenutačno raste najsporijom stopom od 1950. godine.

Porast stanovništva koji se očekuje u narednim desetljećima bit će koncentriran za više od polovine u osam zemalja (EPA)

Očekuje se da će svjetska populacija do 15. novembra iznositi osam milijardi, pokazuju projekcije UN-ovog Odjela za ekonomska i socijalna pitanja, objavljene u ponedjeljak, prema kojima će također Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

“Dok očekujemo rođenje osmomilijardite osobe na Zemlji,” to je “podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti i trenutak za razmišljanje o tome gdje još uvijek ne ispunjavamo svoje obaveze jedni prema drugima”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u izjavi, ne navodeći konkretne slučajeve.

To je također “vrijeme za slavljenje naše različitosti, priznavanje naše zajedničke ljudskosti i divljenje napretku u zdravstvu koji je produžio životni vijek i dramatično smanjio stope smrtnosti majki i djece”, rekao je šef UN-a.

Najsporija stopa od 1950.

Prema odjelu UN-a koji je izradio prognozu, svjetska populacija trenutačno raste najsporijom stopom od 1950. godine.

Svjetska populacija mogla bi dosegnuti približno 8,5 milijardi 2030. i 9,7 milijardi 2050. godine, dosegnuvši vrhunac od oko 10,4 milijarde ljudi u 2080-ima prije nego što ostane na ovoj razini do 2100.

Dok je neto pad plodnosti primijećen u nekoliko razvijenih zemalja, porast stanovništva koji se očekuje u narednim desetljećima bit će koncentriran za više od polovine u osam zemalja, predviđa UN-ov odjel.

To su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija.

Izvor: Agencije