Njemačka objavila podatke o isporuci naoružanja Ukrajini

Lista obuhvata dva tenka Gepard, sedam pancerhaubica 2000, tri raketna bacača Mars s municijom, sistem za protuzračnu odbranu IrisT SLM, radar za otkrivanje artiljerije Kobra…

Do sada su u listu uvid imali zastupnici Bundestaga (EPA)

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Scholza objavio je u utorak, po prvi put, tačne podatke o planiranim i provedenim isporukama naoružanja Ukrajini.

Na linku koji će biti stalno aktivan moguće je vidjeti spisak, objasnio je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Njemačka vlada, prema njegovim riječima, zalaže se da Ukrajina dobije što prije potrebno naoružanje i da ga može brzo upotrijebiti.

Do sada su u listu uvid imali zastupnici Bundestaga, prenosi Tanjug.

Lista obuhvata niz sistema teškog naoružanja, kao što su dva tenka tipa Gepard, sedam pancerhaubica 2000, tri raketna bacača Mars s municijom, sistem za protuzračnu odbranu IrisT SLM, radar za otkrivanje artiljerije Kobra i deset sistema za odbranu od dronova.

Uz to, na listi je navedeno 4,8 miliona “ručne“ municije, 53.000 tenkovske municije i 10.000 artiljerijske municije, koja treba biti isporučena.

Planirana je i isporuka 54 oklopna transportera s naoružanjem, 80 pick-upova, 22 kamiona i 65 frižidera za sanitetski materijal.

Bit će nastavljena podrška Ukrajini

Ukupno lista obuhvata planirane isporuke u 25 tačaka, dok je u 38 tačaka naveden već isporučeni materijal.

Tako je do sada isporučeno 16 miliona metaka za pištolje i puške, 100.000 ručnih granata, 5.300 bombi, 14.500 protutenkovskih mina, 2.700 protuzračnih raketa tipa Stinger i 30 oklopnih vozila.

Već je isporučeno i 23.000 šljemova, 10.000 vreća za spavanje, 1.200 bolničkih kreveta, i 360.000 konzervi hrane, kao i pokretna ambulanta.

Hebestreit je istakao da će Njemačka nastaviti pružati podršku sve dok to bude potrebno Ukrajini.

Bit će, dodao je, i daljih isporuka, pošto vlada vodi razgovore s partnerskim državama koje raspolažu naoružanjem i opremom nekadašnjeg Varšavskog pakta.

“Te zemlje će to naoružanje isporučiti Ukrajini, a od Njemačke će dobiti druge sisteme naoružanja njemačke proizvodnje“, naglasio je.

Izvor: Agencije