UN pristao na zahtjev Ankare da zvanično koristi naziv ‘Turkiye’

Ujedinjeni narodi su promijenili ime Republike Turske u Svjetskoj organizaciji iz ‘Turkey’ na engleskom jeziku u ‘Turkiye’, kako je zatraženo iz Ankare.

Ankara je obavijestila i institucije Evropske unije o korištenju naziva 'Turkiye' za tu zemlju na stranim jezicima (AP)

Ujedinjeni narodi promijenili su ime Republike Turske u toj organizaciji iz “Turkey” na engleskom jeziku u “Turkiye”, nakon što je Ankara podnijela zahtjev za promjenu.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da je u UN stiglo pismo turskog šefa diplomatije Mevluta Cavusoglua adresirano na ime generalnog sekretara Antonia Guterresa, u kojem se traži da se od sada koristi ime “Turkiye”.

Glasnogovornik je dodao da je promjena imena zemlje stupila na snagu onog momenta kada su primili pismo.

Cavusoglu je najavio u utorak da je pismo zvanično predato UN-u i drugim međunarodnim ogranizacijama.

“Zajedno s našim Direktoratom za komunikacije, uspješno smo pripremili dobru podlogu za ovo. Omogućili smo UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, državama, da vide ovu promjenu korištenja imena ‘Turkiye'”, rekao je Cavusoglu za Anadoliju.

Također, Ankara je obavijestila institucije Evropske unije o korištenju naziva “Turkiye” za tu zemlju na stranim jezicima.

‘Krovni brend za našu zemlju’

Pisma su poslana relevantnim institucijama EU-a – Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

U noti je navedeno da će se od sada naziv “Turkiye” službeno koristiti na stranim jezicima, a ne “Turkey”, kao što je slučaj bio ranije.

Turska je u decembru počela raditi na promjeni međunarodno priznatog zvaničnog imena “Turkey” na engelskom jeziku u “Turkiye”, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio memorandum i zatražio od javnosti da koriste ime “Turkiye” kako bi opisali zemlju na svakom jeziku.

“Turkiye je prihvaćeno ime kao krovni brend za našu zemlju na nacionalnim i međunarodnim događajima. Turkiye je najbolja reprezentacija i ekspresija kulture, civilizacije i vrijednosti turskog naroda”, rekao je tada Erdogan.

Također je savjetovao kompanije da koriste frazu “napravljeno u Turkiye” za robu koju izvoze te je dao instrukciju državnim agencijama da koriste naziv “Turkiye” u svojim dopisima.

Izvor: Agencije