Rekordne temperature u Španiji i Francuskoj

Naučnici tvrde da su temperature svake godine sve veće, a toplinski valovi traju sve duže; naprimjer, ljeto sada traje mjesec duže nego 1980-ih.

Ekstremne vrućine u ovo doba proljeća posljedica su globalnog zatopljenja, tvrde naučnici (EPA)

Val vrućine zapljusnuo je Španiju, dok se Francuska ove sedmice priprema za rekordno visoke temperature.

Posljedica toplinskog vala, koji je uslijedio nakon najtoplijeg maja u Španiji u posljednjih najmanje 100 godina, bit će “ekstremno visoke temperature”.

Toplinski val bi “mogao potrajati do kraja sedmice”, rekao je za AFP Ruben del Campo, glasnogovornik Španske meteorološke agencije (Aemet).

Istaknuo je da će temperature tokom dana u mnogim španskim gradovima premašiti “40 Celzijevih stepeni”, a i noću će ostati prilično visoke, “iznad 20 ili 22 stepena”.

Temperature sve veće

Meteorolog upozorava da će ovaj fenomen, koji “nije ograničen samo na Pirinejski poluotok”, sljedećih dana stići i u ostale evropske zemlje, poput Francuske.

“Ovakve ekstremne vrućine u ovo doba proljeća nisu uobičajene” i posljedica su “globalnog zatopljenja”, kazao je Del Campo.

U posljednjih 10 mjeseci Španija je prošla kroz četiri vala ekstremnih temperatura – toplinski val u augustu, kada je oboren toplinski rekord (47,4 stepeni u Montoru, na jugu zemlje), zatim “vrlo visoke” temperature koje su zabilježene između Božića i Nove godine, potom majski toplinski val, a sada i ovaj posljednji u junu.

Živa bi se mogla popeti do 43 stepeni u Andaluziji, posebno u Cordobi ili Sevilli, podaci su Aemeta.

Španija tradicionalno ima vruća ljeta, ali “temperature su svake godine sve veće i toplinski valovi traju sve duže; naprimjer, ljeto traje mjesec duže nego 1980-ih”, što rezultira smrću gotovo 1.800 ljudi godišnje, rekao je Del Campo.

I veći dio Francuske zahvatit će ove sedmice toplotni val, s temperaturama i do 40 stepeni.

U Parizu je moguća temperatura do 37 stepeni, saopćila je francuska meteorološka služba.

Tamošnji mediji javili su u ponedjeljak da će razdoblje visokih temperatura trajati od srijede do subote i da će toplotni val najviše zahvatiti južni dio zemlje.

U Parizu i do 37 stepeni

Do 40 stepeni bit će u Toulouseu, Bordeauxu i Lyonu.

Sjevernije će temperatura biti malo niža, do 37 stepeni u Parizu i Rennesu, dok će Lille, kao najsjeverniji grad, bilježiti do 34 stepena.

Očekuje se da će i noći biti iznadprosječno tople.

Sve češći toplinski valovi, posebno u Evropi, posljedica su globalnog zatopljenja, smatraju naučnici.

Emisije stakleničkih plinova pojačavaju njihovu snagu, trajanje i učestalost.

Izvor: Agencije