Njemačka bitka protiv rasta cijena: Cijeli mjesec putovanja za devet eura

Ministar saobraćaja ocijenio je da su karte od devet eura mjesečno sjajna opcija za građane, ističući da je ‘već prodato sedam miliona karata’.

Deutsche Bahn je već u problemu, s ogromnim gužvama u vozovima, kašnjenjima i otkazivanjima polazaka (EPA)

Nijemci će moći u naredna tri mjeseca putovati zemljom za samo devet eura mjesečno, jedna je od mjera vlade u Berlinu, koja se nastoji izboriti s rastućim troškovima života za građane.

Vladina odluka uključuje kompletan gradski i međumjesni prijevoz vozovima, autobusima i metroom, ali ne i međugradske vozove, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Jeftine karte trebaju, također, motivirati ljude da odustanu od prijevoza automobilima.

Smanjene su i akcize na benzin za oko 30 eurocenti po litru, što je spustilo cijene benzina ispod nivoa od dva eura za litar.

Smanjenje akciza, koje su svedene na EU minimum, važit će također u naredna tri mjeseca, pa će dizel u tom periodu biti jeftiniji za 14 eurocenti po litru.

Kritike zbog gužvi i kašnjenja

Ministar saobraćaja Volker Wissing ocijenio je da su karte od devet eura mjesečno sjajna opcija za građane, ističući da je “već prodano sedam miliona karata”.

Željeznička kompanija Deutsche Bahn je već u problemu s ogromnim gužvama u vozovima, kašnjenjima i otkazivanjima polazaka, pa je, zbog potencijalnog višemilionskog povećanja broja putnika, vladin plan s jeftinim kartama naišao na kritike.

Manje od 70 posto međugradskih vozova je u pogledu polazaka i dolazaka bilo na vrijeme u aprilu, ali Wissing napominje da željeznička mreža u zemlji radi sa 80 posto kapaciteta.

U prvim satima nakon početka primjene sheme jeftinih karata nisu prijavljeni veći problemi u željezničkom prijevozu.

Kao i veći dio ostatka svijeta, Njemačka je pod pritiskom rastućih cijena energenata, pri čemu je inflacija, prema nacionalnim standardima, iznosila u maju 7,9 posto, a prema harmonizanom indeksu potrošačkih cijena u Evriopskoj uniji 8,7 procenata.

Izvor: Agencije