Tužiteljica: Ukrajina identificirala 600 osumnjičenih za ratne zločine

Ukrajina je počela krivični progon približno 80 Rusa osumnjičenih za ratne zločine, rekla je glavna ukrajinska tužiteljica na press konferenciji u Hagu.

Venediktova je rekla da je Ukrajina identificirala nekoliko hiljada mogućih ratnih zločina u istočnoj regiji Donbas Foto: Reuters

Ukrajina je identificirala više od 600 Rusa za koje se sumnja da su počinili ratne zločine i počela je sa krivičnim progonom približno njih 80, saopćila glavna ukrajinska tužiteljica.

Na listi osumnjičenih su “top vojni, politički i propagandni agenti Rusije”, rekla je Irina Venediktova na press konferenciji u Hagu gdje se sastala sa kolegama iz drugih zemalja.

Dodala je da se “između 200 i 300 novih slučajeva ratnih zločina dodaju svaki dan”.

Venediktova je navela da su Estonija, Latvija i Slovačka odlučile da se pridruže međunarodnom istražnom timu u Ukrajini, kojeg su prvobitno formirale Ukrajina, Litvanija i Poljska u martu kako bi omogućile razmjenu informacija i istražile moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Oni rade zajedno sa Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), koji je pokrenuo svoju istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini početkom marta.

Ured tužitelja Karima Khana pri ICC-ju angažirao je tim od 42 istražitelja, forenzičara i drugog osoblja u Ukrajini. Khan je rekao da ICC “radi na otvaranju ureda u Kijevu”.

‘Mučenje ljudi’

Venediktova je naglasila da je međunarodna podrška vitalna za pokušaje Ukrajine da istraži sve moguće ratne zločine.

“Trebali bismo sve sakupiti i zaštititi na pravi način kako bi sve to bilo prihvatljiv dokaz na bilo kojem sudu”, navela je.

Rusija negira da je ciljala civile ili bilo kakvu umiješanost u ratne zločine dok provodi, kako to naziva, “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Venediktova je rekla da je Ukrajina identificirala nekoliko hiljada mogućih ratnih zločina u istočnoj regiji Donbas gdje Rusi provode ofanzivu.

“Ako govorimo o ratnim zločinima, radi se o mogućim transferima ljudi, pokrenuli smo nekoliko slučajeva o mogućim transferima djece, starijih ljudi, na različite lokacije u Rusiji”, dodala je.

“Onda naravno možemo govoriti i o mučenju ljudi, ubijanju civila i uništavanju civilne infrastrukture.”

Ukrajinske vlasti nisu imale pristup područjima u Donbasu koje drže Rusi, ali su radile intervjue sa ljudima koji su evakuirani te ratnim zarobljenicima, rekla je Venediktova na konferenciji u sjedištvu pravne agencije Evropske unije Eurojust.

Tamo će biti pohranjeni dokazi i izjave svjedoka. Ukupno, Ukrajina je identificirala 15.000 slučajeva ratnih zločina otkako je počela ruska invazija, rekla je Venediktova.

Slučaj kao u BiH

Toby Cadman, jedan od osnivača Grupe Guernica u Londonu, rekao je za Al Jazeeru da će istrage dugo trajati, ali da je važno da se zločini dokumentiraju.

“Međunarodni krivični sud neće moći da radi sve… Istrage ratnih zločina su veoma kompleksne i mogu trajati mnogo godina, tako da mislim da ćemo takvu situaciju u Ukrajini gledati još mnogo godina, kao što smo vidjeli u drugim konfliktnim područjima kao što je Bosna i Hercegovina gdje još uvijek procesuiraju ratne zločine iz rata 1992-1995”, rekao je Cadman.

“Kada govorimo o tome da li ćemo izvršitelje moći dovesti pred sud, većina njih će biti iz ruske vojske i politički zvaničnici koji neće nužno sarađivati.”

“Zato se bilježenje ovih zločina mora sada raditi kako bi se sačuvali dokazi, tako da i ako ne budemo u mogućnosti da dovedemo Putina pred sud danas ili sutra, jednog dana moći ćemo dovesti najviše izvršitelje.”

Izvor: Al Jazeera i agencije