Scholz podržao Finsku i Švedsku na putu u NATO

Odluku o tome žele li pristupiti Atlantskom savezu, Finska i Švedska moraju donijeti same, poručio je njemački kancelar.

Njemački kancelar Olaf Scholz sa premijerkama Finske i Švedske Sannom Marin i Magdalenom Andersson (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz zagarantirao je Finskoj i Švedskoj njemačku podršku u slučaju da se ove zemlje odluče zatražiti pristup NATO-u.

“Za nas je potpuno jasno: u slučaju da se Finska i Švedska odluče pristupiti NATO-u, mogu računati na našu podršku”, rekao je Scholz tokom sastanka vlade u dvorcu Meseberg pored Berlina na koji su pozvane i premijerke Finske i Švedske Sanna Marin i Magdalena Andersson, prenosi Hina.

Scholz je dodao da odluku o tome žele li pristupiti Atlantskom savezu, Finska i Švedska “moraju donijeti same”.

Njemački kancelar je dodao da kako “nezavisno o odluci o članstvu u NATO-u” Finska i Švedska mogu računati na punu podršku Njemačke.

Promjena sigurnosnog okruženja

Marin i Andersson na poziv njemačke vlade sudjeluju na redovnom sastanku kabineta koji se povremeno održava u vladinoj rezidenciji, dvorcu Meseberg sjeverno od Berlina.

Finska i Švedska nakon napada Rusije na Ukrajinu pojačano razmatraju ulazak u NATO.

“Napad na Ukrajinu je snažno promijenio naše sigurnosno okružje”, rekla je finska premijerka Marin u Mesebergu.

Švedska premijerka Andersson je najavila da će njena vlada 13. maja predstaviti sigurnosnu analizu na temelju koje će se voditi javna rasprava o eventualnom ulasku u NATO.

Izvor: Agencije