Marcos: Suprotstavit ćemo se svakoj kineskoj akciji

Novoizabrani predsjednik Filipina, koji će preuzeti dužnost 30. juna, kazao je da će se oduprijeti svakom izazovu iz Pekinga u Južnom kineskom moru.

Ferdinand Marcos je sin diktatora svrgnutog u narodnom ustanku 1986. godine (EPA)

Novoizabrani predsjednik Filipina Ferdinand Marcos obećao je da će spriječiti svako strano uplitanje u unutrašnje stvari njegove zemlje, da će je braniti kao suverenu teritoriju te da će se suprotstaviti svakoj kineskoj akciji u Južnom kineskom moru.

U najoštrijim izjavama do sada o njegovim namjerama u bavljenju odnosima s Kinom, Marcos, koji će preuzeti dužnost 30. juna, kazao je da će se oduprijeti svakom izazovu iz Pekinga i da će se držati presude iz 2016. godine Međunarodnog arbitražnog suda u korist zaštite filipinskih ekonomskih interesa u regiji Južnog kineskog mora.

“Tu nema prostora za manevriranje. Naša suverenost je svetinja. Nećemo praviti kompromise po bilo kom pitanju”, rekao je Marcos u intervjuu sa svojim novim sekretarom za odnose s javnošću, koji je objavljen na njegovoj Facebook stranici.

‘Nema prostora za pregovore’

“Mi smo suverena zemlja, s funkcionalnom vladom. Niko nam ne treba govoriti kako da upravljamo vlastitom zemljom”, kazao je.

“Tu nema prostora za pregovore. To je svetinja i ne smije se kršiti”, dodao je.

Marcos, sin diktatora svrgnutog u narodnom ustanku 1986. godine, izjavio je da neće dopustiti teritorijalno kršenje ogromne obale filipinskog ahipelaga, niti ekskluzivne ekonomske zone duge više od 300 kilometara.

“Kako da to učinimo? Mi uporno razgovaramo s Kinom čvrstim glasom”, izjavio je Marcos, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije