UN pozvao talibane da ponište ograničenja za djevojke i žene

Talibani su ponovo počeli provoditi oštru vladavinu, potvrđujući najgore strahove aktivista za ljudska prava i dodatno komplicirajući odnose s međunarodnom zajednicom.

Talibansko rukovodstvo je zabranilo devojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je afganistanske talibanske vlasti da “brzo promijene” politiku i praksu ograničavanja ljudskih prava žena i devojčica, zabranjujući im pristup obrazovanju, zapošljavanju i slobodi kretanja.

“Ova ograničenja su u suprotnosti s očekivanjima međunarodne zajednice i obavezama koje su talibani dali afganistanskom narodu“, naglasilo je Vijeće, prenosi Beta.

Kada su talibani prvi put vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, žene i djevojke bile su podvrgnute strogim ograničenjima, ostavljene bez obrazovanja i bez učešća u javnom životu.

Nakon što su američke snage zbacile talibane nakon napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u, narednih 20 godina afganistanske djevojke pohađale su škole i univerzitete, a mnoge žene su postale doktorice, advokatice, sudije, članice parlamenta i vlasnice preduzeća.

Zabrana školovanja

Nakon što su talibani ponovo zauzeli glavni grad 15. augusta prošle godine, dok su snage SAD-a i NATO-a bile u završnoj fazi povlačenja iz Afganistana, obećali su umjereniji oblik vladavine.

Obećanje je sadržavalo omogućavanje ženama da nastave školovanje i rad van kuće i izostanak pravila oblačenja i pokrivanja žena.

Poslednjih sedmica talibani su ponovo počeli provoditi oštru vladavinu, potvrđujući najgore strahove aktivista za ljudska prava i dodatno komplicirajući odnose s međunarodnom zajednicom.

Ranije ovog mjeseca talibani su naredili svim ženama da u javnosti budu odjećom pokrivene od glave do pete, ostavljajući vidljivim samo oči, te da ne smiju napuštati dom osim ukoliko je to neophodno.

Talibansko rukovodstvo je, također, zabranilo djevojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda i počelo primjenjivati naredbu kojom se zahtijeva od svih voditeljica TV vijesti da pokriju lice dok su u programu.

U saopćenju Vijeća sigurnosti UN-akoje podržavaju Kina, SAD i Rusija, pozivaju se talibani da promijene akcije i ponavlja poziv da se ponovo otvore škole za sve učenice bez daljeg odgađanja.

Izvor: Agencije