Turska blokira pregovore o pristupanju Finske i Švedske NATO-u

Sjevernoatlantsko vijeće nije moglo donijeti odluku o početku pristupnog procesa, objavili su pojedini mediji pozivajući se na izvore iz NATO-a.

Švedska i Finska formalno su podnijele zahtjeve za članstvom u NATO-u generalno sekretaru Saveza Jensu Stoltenbergu (EPA)

Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske NATO-u, objavili su pojedini svjetski mediji navodeći izvore iz NATO-a.

Sjevernoatlantsko vijeće nije stoga moglo donijeti odluku o početku pristupnog procesa, prenosi Hina dodajući da su to potvrdili izvori iz NATO-a za dpa.

Istu informaciju je objavio i magazin Financial Times kao i Middle East Eye koji se pozivao na dva izvora, navodeći da je Turska na sastanku ambasadora pri NATO-u održanom u Briselu glasala protiv otvaranja pregovora sa Finskom i Švedskom.

Švedska i Finska formalno su podnijele zahtjeve za članstvom u NATO-u generalno sekretaru Saveza Jensu Stoltenbergu ranije u srijedu.

Erdoganove optužbe

Turska je ranije navodila da ne može prihvatiti njihovo pristupanje NATO-u jer smatra da bi to kompromitiralo sigurnost NATO-a. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Švedsku i Finsku da podržavaju terorizam.

„Nijedna od tih država nema jasan i otvoren stav prema terorističkim organizacijama“, rekao je Erdogan, misleći na Radničku partiju Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra „terorističkom grupom“ i ostale kurdske grupe aktivne u Turskoj i njenoj okolini.

Za ulazak dvije zemlje u NATO, koji su one odabrale zbog ruske invazije na Ukrajinu, mora postojati saglasnost svih 30 članica.

Izvor: Agencije