Češka kandidat da naslijedi Moskvu u Vijeću UN-a za ljudska prava

Od početka invazije u Ukrajini 24. februara Rusija je udaljena iz više UN-ovih tijela što je smanjilo njen utjecaj na međunarodnoj sceni.

Mjesto u Vijeću UN-a za ljudska prava treba da pripadne nekoj istočnoevropskoj zemlji (EPA)

Generalna skupština UN-a će 10. maja birati nasljednika Rusije u Vijeću UN-a za ljudska prava, mjesto za koje je Češka jedini kandidat, saopštili su Ujedinjeni narodi.

Prag je “jedini kandidat” u ovoj fazi, ali bi mogle i druge zemlje da se prijave do datuma izbora, rekla je za AFP portparolka Generalne skupštine Paulina Kubijak.

To mjesto u principu treba da pripadne nekoj istočnoevropskoj zemlji. Mjesto je napustila Rusija pošto je Generalna skupština suspendovala iz Vijeća UN-a za ljudska prava, na inicijativu SAD-a, zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je trebalo da zadrži to mjesto do 2023. godine.

Vijeće za ljudska prava, tijelo od 47 članica čije sjedište je u Ženevi, glavni je forum UN-a zadužen za tu oblast. Pored promocije ljudskih prava, njegov zadatak je da redovno razmatra sitauciju u zemljama članicama UN-a. Također može da raspravlja o hitnim pitanjima na vanrednim sjednicama, kao što je bila ona posvećena Ukrajini uprkos protivljenja Moskve.

Međunarodna izolacija Rusije

Od početka invazije u Ukrajini 24. februara Rusija je udaljena iz više UN tijela što je smanjilo njen kapacitet utjecaja na međunarodnoj sceni, podsjeća AFP, prenosi Beta.

Pored isključenja iz Vijeća UN-a za ljudska prava, Moskva je u srijedu suspendovana iz Svjetske turističke agencije (Tijela od 159 zemalja članica sa sjedištem u Madridu), pošto je njena invazija ocijenjena kao suprotna vrijednostima organizacije.

Moskva također nije uspjela da dobije mjesto u UN-ovom Komitetu zaduženom za nevladine organizacije, i u Stalnom tijelu za autohtona pitanja. U posljednjem slučaju Ukrajina je dobila mjesto koje je prvobitno bilo namijenjeno Rusiji.

Izvor: Agencije