Da li su Turska i Saudijska Arabija spremne na obnavljanje veza?

Turska diplomatska kampanja poboljšanja odnosa dešava se istovremeno sa ekonomskom krizom, pandemijom i ratom u Ukrajini. 

Za obje zemlje, ponovno približavanje je sada 'politički logično i ekonomski profitabilno', kažu stručnjaci Foto: AP

Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otputovati u Saudijsku Arabiju u narednih nekoliko sedmica, suočavajući se vjerovatno sa veoma teškim zadatkom u posljednjem pokušaju Turske da izgradi dobre odnose sa regionalnim rivalima.

Tokom prošle godine, Ankara je pokrenula diplomatske napore da uspostavi odnose sa zemljama kao što su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, nakon dugogodišnjeg antagonizma koji je uslijedio nakon Arapskog proljeća 2011. godine.

Turska podrška popularnim pokretima povezanim sa Muslimanskim bratstvom prvobitno je dovela do prekida odnosa sa arapskim vladama koji su vidjeli politički islam kao prijetnju.

Posljednji događaji, kao što je blokada turskog saveznika Katara 2017, pojačala je ovaj rascjep. Kada su Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein ukinuli embargo Dohi prošle godine, to je otvorilo put Ankari za obnovu odnosa.

Ubistvo Khashoggija

Međutim, odnosi sa Rijadom su opterećeni sa dodatnim faktorom – ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Ubistvo je izazvalo globalni bijes i stavilo pritisak na de facto saudijskog vladara, princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, poznatog kao MBS, koji je optužen da je odobrio opreaciju ubistva ili zarobljavanja Khashoggija, kako se navodi u američkom obavještajnom izvještaju.

Saudijska vlada je uvijek negirala bilo kakvu umiješanost princa.

Izvještavanje o ubistvu novinara u turskim provladinim medijima zabilježeno je bez spominjanja princa, te se navodilo da je naredba da se izvrši ubistvo došla od “najviših nivoa” saudijske vlasti.

Saudijski sud je zatvorio osam ljudi zbog ubistva u septembru 2020, u suđenju koje su aktivističke grupe opisale kao prevaru, međutim, Turska je također pokrenula slučaj protiv 26 saudijskih osumnjičenika.

Prošle sedmice, ovo suđenje je prekinuto i prebačeno u Saudijsku Arabiju.

Ponovna izgradnja veza

“Sigurno je tokom proteklih šest mjeseci postalo veoma jasno da će u svojoj regionalnoj ofanzivi Turska imati najviše izazova u napretku sa Saudijskom Arabijom”, kaže Monica Marks, asistentica na Njujorškom univerzitetu u Abu Dhabiju.

“Ovo ima veza sa dubokim ličnim gnjevom i uvredom koja je došla zbog tragedije Jamala Khashoggija.”

Erogan je bio dobro dočekan kada je posjetio UAE u februaru. Ranije je najavio da će također posjetiti Saudijsku Arabiju, što se tada nije desilo. Erdogan je tada rekao da se “pozitivni dijalog” sa Rijadom nastavlja.

Turski mediji nedavno su objavili da će Erdogan posjetiti kraljevsto tokom ramazana što bi bio jasan znak napretka. Bilo je i drugih pokazatelja da se veze ponovo grade.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetio je Saudijsku Arabiju u maju 2021, a nakon sastanka sa saudijskim kolegom prošlog mjeseca rekao je da će “konkretni koraci” u poboljšanju odnosa biti preduzeti u “nadolazećem periodu”.

Okončanje nezvaničnog saudijskog bojkota turske robe, što je dovelo do toga da Ankara povuče 90 posto svog izvoza, rezultiralo je da vrijednost trgovine sa Saudijskom Arabijom dostigne 58 miliona dolara prošlog mjeseca, što je tri puta više nego prethodne godine, ali samo mali dio onoga što je ostvareno prije dvije godine.

Ekonomska kriza

Turska diplomatska kampanja dešava se istovremeno sa ekonomskom krizom, pandemijom i ratom u Ukrajini.

“Osiguravanje saudijske saradnje kako bi se dobio investicioni kapital pomoglo bi turskoj vladi da prevlada najgoru ekonomsku krizu u posljednje vrijeme”, kaže Eyup Ersoy sa turskog Ahi Evran Univerziteta.

“Ovo je pogotovo goruće pitanje za turske vlasti s obzirom na nadolazeće predsjedničke izbore u Turskoj”, koji se održavaju u junu 2023. godine.

Za obje zemlje, ponovno približavanje je sada “politički logično i ekonomski profitabilno”, kaže Marks.

“Drugi faktor koji usmjerava zaljevske države prema ovim neočekivanim regionalnim pomjeranjima je saznanje da tri američka predsjednika, Obama, Trump i Biden, nisu osigurali sigurnosne garancije koje žele kada je u pitanju Iran”, dodaje.

Prebacivanje slučaja Khashoggi Saudijskoj Arabiji “može biti taj konačni lični korak u izgradnji povjeranja koji MBS treba od Erdogana. On je morao biti uvjeren da je Erdogan gotov sa ovim pitanjem”, kaže Marks.

Izvor: Al Jazeera