Kancelarije Gazproma na meti regulatora EU-a

Evropska komisija odbila je u srijedu komentarisati te vijesti.

Kompanijama za koje se utvrdi da krše pravila tržišnog takmičenja EU-a prijete novčane kazne do 10 posto njihovog globalnog prometa (EPA)

Regulatori EU-a za borbu protiv tržišnog monopola pretresli su urede ruskog plinskog diva Gazproma, rekla je u srijedu osoba upoznata s tim slučajem, dok nadzorno tijelo EU-a pojačava svoju istragu o opskrbi plinom te kompanije Evropi, objavio je Reuters.

Povjerenica EU-a za tržišno takmičenje Margrethe Vestager u januaru je poslala upit plinskim kompanijama, uključujući Gazprom, vezano uz optužbe da ruski div zadržava plin koji bi se mogao pustiti po nižim cijenama.

Vestager će vjerovatno intenzivirati prikupljanje informacija o Gazpromovim evropskim poslovima, rekla je Reutersu u februaru osoba upoznata sa slučajem, prenosi Hina.

Evropska komisija odbila je u srijedu komentarisati te vijesti.

Gazprom i Kremlj poriču nepravilnosti

Bloomberg je prvi izvijestio o pretresima u kancelarijama Gazproma u Njemačkoj.

Gazprom i Kremlj više puta su poricali obustavu isporuke plina i tvrdili da su sve dugoročne obaveze ispunjene.

Kompanijama za koje se utvrdi da krše pravila tržišnog takmičenja EU-a prijete novčane kazne do 10 posto njihovog globalnog prometa.

Gazprom je izbjegao novčanu kaznu 2018. godine nakon što je nakon istrage pristao reformisati aranžmane plaćanja i utrti put konkurentima u istočnoj Evropi.

Izvor: Agencije