Britanija: Rusija neuspješna u kontroli ukrajinskog neba

Sticanje kontrole nad zračnim prostorom bio je jedan od glavnih ciljeva Rusije u prvim danima sukoba, navelo je britansko ministarstvo odbrane.

Ukrajinske zračne snage i snage protivzračne odbrane nastavljaju efikasno braniti ukrajinski zračni prostor, tvrde Britanci (EPA)

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je da ruske snage još nisu uspjele steći nadmoć nad ukrajinskim zračnim prostorom, prenosi CNN.

“Ukrajinske zračne snage i snage protivzračne odbrane nastavljaju efikasno braniti ukrajinski zračni prostor”, objavilo je Ministarstvo, piše Hina.

Saopćili su da Rusija nije uspjela steći kontrolu te da ovisi o oružju koje je “upotrebljeno iz sigurnosti ruskog zračnog prostora za napad na ciljeve u Ukrajini”.

“Sticanje kontrole nad zračnim prostorom bio je jedan od glavnih ciljeva Rusije u prvim danima sukoba, a njihov kontinuirani neuspjeh značajno je umanjio njihov operativni napredak”, ističe Ministarstvo.

Staro oružje

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva prije nekoliko dana objavilo je i da su ruske snage u Ukrajini morale pribjeći korištenju starog i manje preciznog naoružanja, što će najvjerovatnije rezultirati većim brojem civilnih žrtava.

Također je navelo da ruske snage imaju poteškoće da savladaju teren u Ukrajini te se zbog toga drže cesti i puteva. Ukrajinske snage stoga primjenjuju taktiku rušenja mostova, što usporava ruske snage.

Izvor: Agencije