Biden zatvara zračni prostor za Ruse: ‘Putin ne zna šta mu se sprema’

Američki predsjednik je u obraćanju u Kongresu zaprijetio i ruskim oligarsima da će im oduzeti ‘jahte, luksuzne stanove i avione’.

Uprkos dubokoj stranačkoj podijeljenosti Kongresa, zakonodavci su aplaudirali govoru Joea Bidena (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden osudio je u utorak navečer ruskog predsjednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije.

Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao “diktatorom”, kazavši kako nije očekivao odgovor Zapada.

“Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomatiji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje, kod kuće. Putin je pogriješio. Bili smo spremni”, rekao je Biden u svom prvom obraćanju o stanju nacije pred Kongresom.

“Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta, jer su u borbi protiv autokratije demokratije na spoju”, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Američkih Država ruskim avionima, kao što su to učinile Evropska unija i Kanada.

Borba protiv oligarha

“Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodatni pritiskati na njihovu ekonomiju. Putin ne zna šta mu se sprema”, rekao je Biden, zaprijetivši i ruskim oligarsima da će im oduzeti “jahte, luksuzne stanove i avione”.

“Ministarstvo pravde SAD-a prikuplja posvećene radne snage koje će se baviti kriminalom ruskih oligarha.”

Uprkos dubokoj stranačkoj podijeljenosti Kongresa, američki zakonodavci, od kojih su mnogi nosili plavo i žuto, boje ukrajinske zastave, aplaudirali su Bidenovom govoru.

Izvor: Agencije