Nastavljaju se pregovori za spas nuklearnog sporazuma s Iranom

Zapadne diplomate upozoravaju da Iran čini velike iskorake prema sposobnosti proizvodnje nuklearne bombe pa je nužno što hitnije postići učinkovit sporazum.

Pregovori su ušli u završnu fazu, a naredne sedmice smatraju se ključnim za potencijalnu obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.  (EPA)

Pregovori o očuvanju nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom nastavljaju se u utorak u Beču nakon kratkog prekida.

Pregovori su ušli u završnu fazu, a naredne sedmice smatraju se ključnim za potencijalnu obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Zapadne diplomate upozoravaju da Iran čini velike iskorake prema sposobnosti proizvodnje nuklearne bombe pa je nužno što hitnije postići učinkovit sporazum koji bi ponovno ograničio iranske nuklearne sposobnosti, prenosi Hina.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija, zajedno s Rusijom i Kinom, već mjesecima posreduju između Irana i Sjedinjenih Država. Cilj je ukinuti američke ekonomske sankcije Teheranu, a zauzvrat ponovno ograničiti iranski nuklearni program.

Neslaganja oko ukidanja sankcija

Nakon što se SAD 2018. godine povukao iz sporazuma u vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, Iran je počeo postepeno kršiti uvjete sporazuma i obogaćivati uranij.

Iran je u ponedjeljak upozorio da Washington treba donijeti “političku odluku” o ukidanju sankcija toj Islamskoj Republici i da će uspjeh nuklearnih pregovora ovisiti o tome.

No nakon osam krugova indirektnih pregovora između Teherana i Washingtona od aprila, još uvijek postoje neslaganja oko brzine i opsega ukidanja sankcija Iranu.

Izvor: Agencije