OSCE održava vanredni sastanak o Ukrajini

OSCE-ovi promatrači su ovih dana zapazili zaoštravanje borbi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, sa stotinama topničkih i minobacačkih napada.

U sukobu koji traje od 2014. izginulo je 14.000 ljudi (Arhiva)

OSCE će danas održati vanredni sastanak svojih stalnih predstavnika ne bi li pronašao rješenje za ukrajinsku krizu, psaopćilo je poljsko predsjedateljstvo Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, prenosi Hina.

“Sastanak je sazvan za ponedjeljak”, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski za poljsku novinsku agenciju PAP, odgovarajući na zahtjev Ukrajine, u trenutku kada je napetost između Rusije i Zapada u vezi s tom zemljom na vrhuncu.

Američki dužnosnici su rekli da je početak sastanka planiran u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

OESS-ovi promatrači su ovih dana zapazili zaoštravanje borbi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, sa stotinama topničkih i minobacačkih napada.

U sukobu koji traje od 2014. izginulo je 14.000 ljudi.

Ukrajina i Rusija članice OSCE-a

Ovo kršenje primirja događa se u času kada Sjedinjene Države optužuju Rusiju da želi napasti Ukrajinu i da je nagomilala oko 150.000 vojnika na ukrajinskoj granici, ali Moskva negira takve planove.

Ukrajina je zatražila od OSCE-a da organizira sastanak na kojemu bi se razgovaralo o “naglom pogoršanju sigurnosne situacije na terenu”, objavio je na Twitteru poljski izaslanik u OSCE-u Adam Halacinski.

“Svrha sastanka je razgovarati o svemu što se događa posljednjih sati i što OSCE treba učiniti u ovim okolnostima kako bi se smirila napetost”, dodao je Jablonski.

“Koristimo se svim raspoloživim sredstvima kako bi se spriječio oružani sukob”, rekao je.

Poljska ove godine predsjeda OSCE-om, organizacijom sa sjedištem u Beču, čije su članice Ukrajina i Rusija.

Izvor: Agencije