Blinken: SAD protiv izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

Američki državni sekretar naglasio je da će se Washington usprotiviti ‘mjerama za aneksiju Zapadne obale’, u momentu kada se Benjamin Netanyahu sprema preuzeti vlast.

Desni blok i saveznici ultraortodoksne i stranke krajnje desnice osvojili su najveći broj glasova na izraelskim parlamentarnim izborima (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da će se Sjedinjene Američke Države usprotiviti izgradnji novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, u trenutku dok se Benjamin Netanyahu sprema ponovno preuzeti vlast zahvaljujući koaliranju s krajnjom desnicom.

“I ubuduće ćemo se jasno usprotiviti svakom djelovanju koje može ugroziti rješenje s dvije države, prvenstveno širenju kolonija, mjerama za aneksiju Zapadne obale, promjeni historijskog statusa quo svetih mjesta, uništavanju, izgonu i poticanju nasilja”, kazao je on u obraćanju liberalnoj proizraelskoj američkoj grupi J Street.

Betanyahu koalira s krajnjom desnicom

Desni blok i njegovi saveznici ultraortodoksne i stranke krajnje desnice osvojili su najveći broj glasova na izraelskim parlamentarnim izborima 1. novembra, sa 64 od 120 mjesta u parlamentu, omogućivši Netanyahuu da počne pregovore o formiranju vlade.

Tokom tog procesa, u četvrtak je potpisao koalicijski ugovor s jednom od tri stranke krajnje desnice i tako dobio glavno mjesto u razvoju kolonizacije na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koji je Izrael okupirao 1967. godine.

Više od 475.000 Izraelaca živi trenutno u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, nezakonitim po međunarodnom pravu, što je četverostruko više nego u vrijeme potpisivanja ugovora u Oslu u 1990-im, koji nije donio trajan mir između Izraelaca i Palestinaca.

Izvor: Agencije