Bijela kuća osudila Trumpa zbog poziva na ukidanje Ustava SAD-a

Bivši predsjednik je opet objavio da je pobijedio na izborima 2020. godine, optuživši velike tehnološke kompanije da u dosluhu s demokratama rade protiv njega.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da su komentari Donalda Trumpa 'anatema na duši' američke nacije (EPA)

Bijela kuća osudila je bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zbog toga što je pozvao na “ukidanje” američkog Ustava.

Trump je objavio na svojoj društvenoj mreži Istina neosnovanu tvrdnju da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. godine, optuživši velike tehnološke kompanije da u dosluhu s demokratama rade protiv njega.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates rekao je da su Trumpovi komentari “anatema na duši” američke nacije.

“Ne možete voljeti Ameriku samo kada pobijedite“, kazao je Bates i poručio da bi Trumpove komentare trebalo “univerzalno osuditi”.

To je poruka upućena visoko pozicioniranim članovima Republikanske stranke koji su do sada izbjegavali da kritiziraju ispade bivšeg predsjednika, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Republikanaci kao ‘ustavni konzervativci’

Iz utjecajnih krugova Demokratske stranke su također upućene kritike na račun republikanaca.

Demokratski zastupnik u Zastupničkom domu Eric Swalwell postavio je republikancima pitanje kako kao članovi te stranke mogu sebe i dalje nazivati “ustavnim konzervativcima” a da pritom ne osude Trumpove komentare.

U ranijoj objavi Trump je, između ostalog, ponovio svoje tvrdnje o “masovnoj i široko rasprostranjenoj prevari i obmani” tokom posljednjih predsjedničkih izbora i konstatirao da bi odmah trebao biti vraćen na vlast.

Izvor: Agencije