Japan, Britanija i Italija zajednički razvijaju napredni borbeni avion

Za Tokio i London to znači kulminaciju dosadašnjih odbrambenih veza, koje zauzvrat Britaniji daju veću sigurnosnu ulogu u Aziji, a Japanu osiguravaju nove sigurnosne partnere.

Bit će to prvi put da Japan saađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu odbrambene opreme (EPA - Ilustracija)

Japan, Velika Britanija i Italija objavit će već naredne sedmice revolucionaran sporazum o zajedničkom razvoju naprednog borbenog aviona, rekla su dva obaviještena izvora.

Za Tokio i London to znači kulminaciju dosadašnjih odbrambenih veza, koje zauzvrat Britaniji daju veću sigurnosnu ulogu u Aziji, a Japanu osiguravaju nove sigurnosne partnere koji mu mogu pomoći u borbi protiv sve veće vojne moći susjedne Kinem prenosi Hina pisanje Reutersa.

O pokušaju spajanja projekta mlaznog lovca Tempest pod britanskim vodstvom s japanskim programom borbenog F-X Reuters je prvi put izvijestio u julu.

Bit će to prvi put da Japan saađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu odbrambene opreme.

Povećanje naoružanja

Projekt će biti objavljen prije nego što Japan objavi novu nacionalnu sigurnosnu strategiju i plan vojne nabave, rekli su izvori.

Povećanjem naoružanja, koje bi moglo udvostručiti japanski budžet za odbranu zemlje na oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda sljedećih nekoliko godina platit će se za nova oružja, uključujući rakete dugog dometa za odvraćanje Kine od vojne akcije u Istočnom kineskom moru i oko njega.

Razgovori između Japana, Britanije i Italije o novom borbenom avionu koje će voditi BAE Systems Plc i Mitsubishi Heavy Industries nastavit će se sljedeće godine, kako bi se odredili detalji oko podjele posla, rekli su izvori.

Japanska vladajuća Liberalno demokratska stranka također razmatra prijedloge da ublaži svoja pravila vojnog uvoza, kako bi se zajednički borbeni avion mogao izvoziti, rekao je Itsunori Onodera, bivši japanski ministar odbrane i utjecajni zastupnik, u intervjuu prošli mjesec.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada