Globalna potrošnja uglja premašila osam milijardi tona u 2022.

Procjenjuje se da će najveći porast potražnje za ugljem biti u Indiji, 7,0 posto, zatim u Evropskoj uniji 6,0 odsto i Kini 0,4 posto.

Potražnja za ugljem u Evropi je porasla zbog većeg prelaska sa gasa na ugalj uslijed visokih cijena gasa i jer je dotok ruskog gasa smanjen (Reuters)

Globalna potrošnja uglja u 2022. biće veća za 1,2 posto i prvi put će premašiti 8,0 milijardi tona u jednoj godini i prethodni rekord postavljen 2013, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi Tanjug.

U Godišnjem izvještaju IEA takođe se predviđa da će potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, pošto pad korištenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju.

To znači da će ugalj i dalje biti najveći pojedinačni izvor emisije ugljen-dioksida u globalnom energetskom sistemu, ističe IEA, prenosi Reuters.

Procjenjuje se da će najveći porast potražnje za ugljem biti u Indiji, 7,0 posto, zatim u Evropskoj uniji 6,0 posto i Kini 0,4 posto.

Porasla potrošnja uglja u Evropi

„Svijet je blizu vrhunca upotrebe fosilnih goriva, pri čemu će potrošnja uglja prva opasti, ali još nismo blizu toga“, kaže Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbjednost IEA.

Potražnja za ugljem u Evropi je porasla zbog većeg prelaska sa gasa na ugalj uslijed visokih cijena gasa i jer je dotok ruskog gasa smanjen.

Međutim, očekuje se da će evropska potražnja za ugljem do 2025. godine pasti ispod nivoa iz 2022, navodi se u izvještaju.

Globalna proizvodnja električne energije iz uglja će ove godine porasti na novi rekord od oko 10,3 teravat-sati, dok će proizvodnja uglja skočiti za 5,4 procenta na oko 8,3 milijarde tona, što je takođe rekord svih vremena.

Vrhunac proizvodnje uglja sljedeće godine

Očekuje se da će proizvodnja dostići vrhunac sljedeće godine, a do 2025. bi trebalo da padne ispod nivoa iz 2022.

Tri najveća proizvođača uglja – Kina, Indija i Indonezija – ove godine će dostići rekorde proizvodnje, ali uprkos visokim cijenama i dobrim maržama za proizvođače uglja, nema znakova povećanja investicija u izvozno vođene projekte uglja.

To ukazuje na oprez investitora i rudarskih kompanija prema srednjoročnim i dugoročnim izgledima za ugalj, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije