Ubuduće lakše do njemačkog državljanstva

Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego neka pravna pitanja, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Za osobe starije od 67 godina za njemačko državljanstvo bit će dovoljno da se mogu 'usmeno sporazumjeti' (EPA)

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser predstavila je u petak dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati stjecanje njemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet, odnosno tri godine legalnog boravka.

“Umjesto sadašnjih osam godina, državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspješne integracije već i nakon tri godine”, rekla je ministrica (Socijaldemokratska stranka Njemačke – SPD) u razgovoru za nekoliko njemačkih medija.

Pod vrlo uspješnom integracijom podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sistem zemlje, prenosi Hina.

Vladajući dogovorili detalje zakona

“Nacrt zakona je gotov i poslan je nadležnim ministarstvima na provjeru”, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Detalji zakona već su dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u koalicijskom ugovoru predvidjela reformu zakona o stjecanju državljanstva.

Prema tom nacrtu bi djeca rođena u Njemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj.

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uvjet za stjecanje državljanstva biti sniženi jezički kriteriji te će ubuduće biti dovoljno da se podnositelj zahtjeva može “usmeno sporazumjeti”.

“Olakšanim postupkom stjecanja državljanstva želimo izići ususret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje”, rekla je Nancy Faeser.

Lakše stjecanje dvostrukog državljanstva

Najavila je kako bi trebalo biti omogućeno i lakše stjecanje dvostrukog državljanstva, koje je trenutno u Njemačkoj, uz neke iznimke, zabranjeno.

“Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje posjeduje li podnositelj zahtjeva još neko drugo državljanstvo”, kazala je Nancy Faeser.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca koji već duži niz godina žive u Njemačkoj u registar njemačkih državljana.

Državljani Evropske unije smiju zadržati staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačkog pasoša.

Izvor: Agencije