WHO i CDC: Ospice su neposredna globalna prijetnja

Gotovo 40 miliona djece propustilo je svoju dozu vakcine protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom COVID-19.

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti vakcinacijom (EPA)

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je zbog pandemije COVID-19 došlo do pada vakcinisanja i oslabljenog praćenja bolesti, rekli su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija (CDC).

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti vakcinacijom. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost vakcinacijom kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 miliona djece propustilo je svoju dozu vakcine protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom COVID-19, rekli su u zajedničkom izvještaju WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Vrijeme da se djeluje’

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u poređenju s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O'Connor.

“Nalazimo se na raskrižju”, rekao je u utorak. “Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja.”

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O'Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već primijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je O'Connor, dodavši da je naročito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

Izvor: Agencije