Godišnja konferencija o klimi UN-a: Fond za posebno ranjive zemlje

Fond bi trebao biti korišten za finansiranje klimatskih šteta koje su već pretrpjele ‘posebno ranjive zemlje’, dogovoreno je na globalnoj konferenciji u egipatskom ljetovalištu Sharm El-Sheikhu.

Odluka COP27 već se spominje kao "historijska", a usvojena je konsenzusom više od 200 zemalja na plenarnoj skupštini uz ogroman pljesak (EPA)

Godišnja konferencija o klimi UN-a, poznata kao COP27, u egipatskom ljetovalištu Sharm El-Sheikhu, usvojila je rezoluciju kojom se predviđa stvaranje namjenskog fonda za finansiranje klimatskih šteta koje su već pretrpjele “posebno ranjive zemlje”.

Nakon napetih pregovora koji su trajali cijelu noć, egipatsko predsjedništvo COP27 objavilo je tekst nacrta sporazuma i istovremeno sazvalo plenarnu sjednicu kako bi ga proglasili konačnim, sveobuhvatnim sporazumom, prenosi Hina.

Odluka COP27 već se spominje kao “historijska”, a usvojena je konsenzusom više od 200 zemalja na plenarnoj skupštini uz ogroman pljesak.

U Sporazumu se naglašava neposredna potreba za novim, dodatnim, predvidljivim i odgovarajućim finansijskim resursima za pomoć zemljama u razvoju koje su posebno osjetljive na ekonomske i neekonomske efekte klimatskih promjena.

Pitanje ‘gubitka i štete’

Među tim mogućim načinima finansiranja izričito je stvaranje “fonda za odgovor na gubitke i štete”, što je snažan zahtjev zemalja u razvoju, koje su se ujedinile oko ovog pitanja.

Pitanje “gubitka i štete”, više nego ikada u centru su rasprava nakon razornih poplava koje su nedavno pogodile Pakistan i Nigeriju, a stavljeno je na dnevni red u zadnji čas, nakon dugog oklijevanja bogatih zemalja, i pod uvjetom da se odbaci pitanje moguće zakonske odgovornosti ili odštete.

Plaćanje naknade za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama siromašnijim zemljama se pokazalo kao kamen spoticanja u centru razgovora pod vodstvom UN-a.

Evropska unija je u četvrtak, uoči planiranog zatvaranja konferencije, ponudila prihvatanje fonda, pod uvjetom da on bude rezerviran za “posebno ranjive zemlje”, čime bi se isključile zemlje u razvoju koje su doživjele snažan rast poput Kine.

EU je također želio spomenuti proširenje “baze doprinositelja”, što bi omogućilo uključivanje Kine.

Ograničavanja zagrijavanja atmosfere

Prije više od deset godina zemlje, posebno one razvijene, obećale su 100 milijardi dolara godišnje zemljama u razvoju do 2020. za suočavanje s klimatskim promjenama i prilagodbu njima.

Na značajnoj konferenciji o klimi u Parizu 2015, na kojoj se svijet prvi put složio oko cilja ograničavanja globalnog zatopljenja, ponovili su to obećanje i produžili rok do 2025. godine.

Modalitete provedbe odluke, a time i fonda, morat će izraditi poseban odbor za usvajanje na sljedećem COP28, krajem 2023. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Također će morati odlučiti o konačnoj globalnoj deklaraciji i nastojanjima da se smanje emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje.

Prema izvještajima raznih medijskih dopisnika s konferencije, sporna tačka je i smanjenje ili ukidanje korištenja fosilnih goriva te cilj ograničavanja zagrijavanja atmosfere na 1,5 stepeni Celzijusa iz predindustrijskog doba, koji već je dogovoren prošle godine u Glasgowu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada