Javni prijevoz u Londonu i Parizu ograničen zbog štrajkova radnika

Radnici javnog prijevoza u evropskim prijestolnicama traže veće plate zbog inflacije te pozivaju građane da koriste alternative ili rade od kuće.

Vlasti u Londonu rekle su da se podzemni sistem prijevoza suočava sa velikim prekidima u radu Foto: Reuters

Korisnici javnog prijevoza u Londonu i Parizu traže alternative ili ostaju kući, jer su radnici iz ovog sektora u štrajku kojim zahtijevaju veće plate zbog rastućih cijena u Evropi.

Širenje radničkih nemira predstavlja problem za vlade koje već troše milijarde pokušavajući da se nose sa najgorim efektima inflacije, barem za najranjivije kategorije.

“Veoma sam pogođen ovim štrajkom. Prvo sam koristio svoj automobil, zatim voz a sad trebam da uzmem bicikl”, rekao je 36-godišnji Nicco Hogg iz Londona.

Potez radničkih sindikata u Britaniji dolazi nakon što su ranije nekoliko puta napustili radna mjesta, sporeći se oko penzija, radnih uvjeta i primanja.

Vlasti u Londonu rekle su da se podzemni sistem prijevoza suočava sa velikim prekidima u radu, s obzirom na ograničene ili nikakve usluge, te su savjetovali građanima da pokušaju izbjeći korištenje ovog prevoza.

Prema medijskim izvještajima, mnogi autobusi nemaju više kapacitet da prevoze mnoge ljude koji čekaju na stanicima.

Pritisak na Macrona

U Francuskoj, štrajkom se pokušava izvršiti pritisak na predsjednika Emmanuela Macrona prije nego što iznese kontroverzni zakon o penzijama pred Parlament, kojim bi milioni ljudi morali raditi više godina prije nego što steknu uvjete za penziju.

Gradski operator javnog prijevoza u Parizu (RATP) saopćio je da će gotovo svaka linija metroa biti ugašena ili će raditi samo ograničeno, tokom špice, te je pozvao ljude da rade od kuće ili da odgode putovanja. Također, očekuje se da će javni prijevoz autobusima opasti za jednu trećinu.

Nakon ovih odluka, povećao se broj biciklista u gradu.

Francuski sindikati pokrenuli su štrajkove u nekoliko sektora, tražeći povećanje plata ili nova zapošljavanja dok se povećavaju troškovi energenata a inflacija raste.

Štrajk u četvrtak će također uključivati protestni marš u Parizu zbog čega će mnoge glavne ceste biti blokirane.

Sindikati koji predstavljaju gotovo 70.000 zaposlenika u javnom prijevozu navode da radnici osjećaju povećanje cijena, te da rade prekovremeno zbog neučinkovitog zapošljavanja, što dovodi do porasta broja radnika koji uzimaju bolovanje.

Sistem javnog prijevoza u Parizu dnevno pruža usluge za 12 miliona ljudi.

Izvor: Agencije