Agent pisca: Rushdie izgubio vid na oku, ne koristi jednu ruku

“Jedna ruka mu je onesposobljena jer su mu presječeni nervi na ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i torzou. Dakle, to je bio brutalan napad”, istakao je Andrew Wylie.

Ovaj 75-godišnji pisac, kome su 1980-ih iz Irana prijetili smrću nakon što je objavljen njegov roman Satanski stihovi, uboden je nožem u vrat i torzo dok je izlazio na scenu da održi govor (EPA)

Angloindijski romanopisac i esejista Salman Rushdie je izgubio vid na jednom oku i ne može da upotrebljava jednu ruku nakon napada koji je pretrpio dok se spremao da održi predavanje u američkoj državi New York prije dva mjeseca, potvrdio je njegov agent Andrew Wylie, prenosi Tanjug.

Ovaj 75-godišnji pisac, kome su 1980-ih iz Irana prijetili smrću nakon što je objavljen njegov roman Satanski stihovi, uboden je nožem u vrat i torzo dok je izlazio na scenu da održi govor o umjetničkoj slobodi u Institutu Chautauqua 12. augusta, prenio je britanski list Guardijan.

Do sada se nije znao stepen Rushdijevih povreda, ali u intervjuu za španski dnevnik Pais, Andrew Wylie je objasnio koliko je napad bio ozbiljan i promijenio život pisca.

“Njegove rane su bile duboke, on je izgubio vid na jednom oku”, rekao je Wylie.

On je dodao da je imao tri teške rane na vratu.

Odbio reći da li je pisac još u bolnici

“Jedna ruka mu je onesposobljena jer su mu presječeni nervi na ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i torzou. Dakle, to je bio brutalan napad”, istakao je Wylie.

Agent je odbio da kaže da li je Rushdie još u bolnici, istakavši da je najvažnije da će preživjeti.

Wylie je, također, kazao da su on i Rushdie u prošlosti razgovarali o mogućnosti takvog napada.

“Glavna opasnost sa kojom se suočavao godinama nakon što je izrečena fetva je da ga napadne neko nasumično”, rekao je on.

Wylie je naveo da se od toga ne može zaštititi jer je potpuno neočekivano i nelogično.

“Bilo je to kao ubistvo Johna Lenona”, naglasio je on.

Izvor: Agencije