Francuska plaća 20 miliona eura zbog onečišćenog zraka

Visoki upravni sud izrekao je državi rekordnu novčanu kaznu zbog toga što nije dovoljno brzo reagirala na onečišćenje zraka.

Onečišćenje vezano uz automobilski saobraćaj uveliko utječe na javno zdravlje (EPA)

Francuski Visoki upravni sud izrekao je državi rekordnu kaznu u iznosu od 20 miliona eura zbog toga što nije dovoljno brzo reagirala na onečišćenje zraka zbog kojeg svake godine umiru hiljade ljudi.

Državno vijeće je još u augustu 2021. godine osudilo francusku državu na novčanu kaznu od 10 miliona eura zbog toga što nije dovoljno poboljšala sistem za sprečavanje onečišćenja i ta se odluka tada odnosila na prvo polugodište 2021. godine.

Nova kazna se odnosi na sljedeća dva polugodišta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Premda su tokom nekog vremena uočena poboljšanja, granična vrijednost onečišćenja azot-dioksidom koja je na snazi od 2010. godine – i dalje se premašuje u nekim dijelovima Francuske, pogotovo na širem području Pariza, Lyona i Marseillea.”

Godišnje umire oko 40.000 ljudi

“Mjere koje je država do sada donijela ne garantiraju da će se kvaliteta zraka toliko poboljšati da bi se granična vrijednost onečišćenja mogla poštovati u najkraćem mogućem vremenu”, ističe Državno vijeće.

Onečišćenje vezano uz automobilski saobraćaj uveliko utječe na javno zdravlje.

“Smrtnost povezana s onečišćenjem zraka i dalje je velik rizik u Francuskoj, gdje svake godine zbog sitnih čestica u zraku umire oko 40.000 ljudi”, objavila je lani organizacija Javno zdravlje u Francuskoj.

Novac će se uglavnom namijeniti organizacijama koje se bore protiv onečišćenja zraka, a 50.000 eura ide udruženju Prijatelji Zemlje, koja je 2017. prava podigla tužbu na Državnom vijeću.

Izvor: Agencije