Bjeloruskom političkom aktivisti 25 godina zatvora

Politički aktivista Nikolaj Autuhovič optužen je za planiranje terorističkog napada, veleizdaju i zavjeru za preuzimanje vlasti.

Zajedno s Nikolajem Auhovičem, na kazne zatvora u rasponu od dvije do 20 godina osuđeno je 11 aktivista (EPA)

Bjeloruski sud izrekao je kaznu od 25 godina zatvora političkom aktivisti Nikolaju Autuhoviču po optužbama za planiranje terorističkog napada, veleizdaju i zavjeru za preuzimanje vlasti.

Zajedno s Auhovičem, na kazne zatvora u rasponu od dvije do 20 godina osuđeno je 11 aktivista, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Tužilaštvo je optuženima tokom procesa stavilo na teret da su 2020. godine zapalili jedan automobil koji je pripadao bjeloruskom policajcu i digli u zrak vozilo u vlasništvu drugog policajca.

Autuhovič je više puta štrajkao glađu u znak protesta zbog hapšenja.

Antivladini protesti nakon izbora

Bjeloruska aktivistkinja Svjatlana Tihanovskaja, koja je na izborima 2020. godine bila glavni opozicioni protivkandidat predsjednika te zemlje Aleksandra Lukašenka, ističe da je Autuhovič dobio najdužu kaznu koja je ikada izrečena jednom političkom zatvoreniku u Bjelorusiji.

“Naravno, svi politički zatvorenici će biti slobodni kada diktatora ne bude i neće proći 25 godina“, napisala je ona na Twitteru.

Centar za ljudska prava Viasna saopćio je da Bjelorusija ima 1.340 političkih zatvorenika.

Bjeloruska vlast je uhapsila veliki broj političkih aktivista kada su poslije predsjedničkih izbora 9. augusta 2020. godine širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 posto glasova, trajali su sve do zime 2020. godine.

Izvor: Agencije