Njemački poslovni čelnici: Njemačku ne treba udaljavati od Kine

Nemoguće je potpuno odvojiti Kinu i Evropu, rekao je glasnogovornik Mercedes-Benza koji u Kini prodaje tri puta više automobila nego u SAD-u.

Trećinu svih evropskih ulaganja u Kini u razdoblju od 2018. do 2021. činili su zajedno Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW i BASF, prema studiji Rhodium Groupa (EPA)

Njemačku ne treba udaljavati od Kine, upozorili su poslovni čelnici, oštro kritizirajući prijedlog ministarstva ekonomije o razmatranju svih ulaganja u Kini i o promjeni strategije prema drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Prijedlog bi trebao umanjiti privlačnost Kine za poslovanje, a imao bi velike posljedice za njemačke tvrtke i ubrzo je odbačen, potvrdili su Reutersu izvor u ministarstvu i neimenovani poslovni čelnik.

Iznervirani što nisu bili dovoljno konsultirani u izradi, izvršni direktori kompanija oštro su reagirali na sastanku s ministrom ekonomije Robertom Habeckom.

Iako tokom videopoziva 21. septembra nisu doneseni nikakvi zaključci, sastanak je prema riječima dvojice sudionika bacio svjetlo na tjeskobu koja vlada u poslovnim krugovima zbog nastojanja vlade da izmijeni odnos s Kinom.

Sastanku su, po riječima dva izvora, prisustvovali izvršni direktori hemijskog diva BASF-a, Deutsche Banka i industrijske grupe Siemens.

Kompanije nisu željele odgovoriti na Reutersov upit da komentarišu sastanak, a reakciju je uskratilo i ministarstvo ekonomije.

Čvršći stav prema Kini

Stranka Zeleni, koja vodi ministarstvo, dugo je zagovarala zauzimanje čvršćeg stava prema Kini, a ministar Habeck prošlog je mjeseca rekao da će se Njemačka oštrije postaviti prema trgovini s drugom najvećom ekonomijom svijeta, podsjeća Reuters.

Prijedlog ministarstva proizlazi iz želje da se ograniči prijenos određenih tehnologija i da se izbjegne sve veća ovisnost u nekim sektorima, rekli su jedan od sudionika sastanka i vladin izvor.

“Možemo samo upozoriti da Njemačku ne bi trebalo udaljavati od Kine”, rekao je Markus Jerger, čelnik Organizacije Mittelstand, koja predstavlja više od 900 hiljada malih i srednjih tvrtki, žilu kucavicu najveće evropske ekonomije.

“Greška je kočiti aktivnosti njemačke ekonomije u Kini, kao što ministarstvo ekonomije želi ili pokušava”, rekao je Jerger, koji je također nazočio sastanku s Habeckom.

Neslaganja su također prisutna unutar tročlane koalicijske vlade koja je preuzela dužnost u decembru i trebala bi iduće godine objaviti prvi dokument o novoj njemačkoj strategiji prema Kini, primjećuje Reuters.

Manji koalicijski partneri Zeleni i liberalni Slobodni demokrati tvrđeg su stava od socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Scholza koji ne žele slijediti primjer SAD-a i izazivati Hladni rat s Kinom.

“Odvajanje je pogrešan odgovor. Ne moramo se odvajati od nekih zemalja”, rekao je početkom sedmice Scholz, koji planira posjetiti Kinu do kraja godine.

“Odlučno kažem da moramo nastaviti poslovati s Kinom”, poručio je njemački premijer.

Rekordna ulaganja

Njemačka ulaganja u Kini i trgovina s azijskim divom dosegli su rekordne nivoe u prvoj polovini godine i velike kompanije kažu da povlačenje ne dolazi u obzir.

Trećinu svih evropskih ulaganja u Kini u razdoblju od 2018. do 2021. činili su zajedno Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW i BASF, prema studiji Rhodium Groupa, istraživačke tvrtke sa sjedištem u New Yorku, podsjeća britanska novinska agencija.

“Nemoguće je potpuno odvojiti Kinu i Evropu”, ističe glasnogovornik Mercedes-Benza koji u Kini prodaje tri puta više automobila nego u SAD-u. Dvije kineske tvrtke njegovi su najveći dioničari.

BMW i Volkswagen rekli su za Reuters da ustraju u planiranim većim ulaganjima u dugogodišnje poslove u Kini.

Na sastanku s ministrom ekonomije čelnici velikih kompanija pokušali su objasniti da nisu naivni kada je u pitanju Kina i da paralelno proširivanju poslovanja tragaju za novim prilikama, rekla su dva sudionika.

Ministar je obećao da će nastaviti dijalog s poslovnom zajednicom i zakazan je još jedan sastanak, u prvom tromjesečju iduće godine, navode dva izvora.

“Jako brzo uči, jako je spreman slušati”, rekao je jedan od njih. “Problem je samo što počinje od nule”, dodao je.

U ministarstvu ekonomije nisu željeli komentarisati informaciju o sastanku na početku iduće godine ni opaske o ministru Habecku.

Izvor: Agencije