Indija lansirala balistički projektil sa nuklearne podmornice

Indija je šesta zemlja na svijetu, uz Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD, koja ima nuklearne podmornice sa balističkim projektilima.

Indija je jedan od najvećih uvoznika oružja na svijetu i pokušava razviti sopstvenu industriju (AFP)

Indija je uspješno testirala balistički projektil ispaljen sa svoje prve domaće nuklearne podmornice INS Arihant, saopštilo je ministarstvo odbrane, koje smatra da se radi o novom podsticaju za rastuće vojne sposobnosti zemlje.

Lansiranje je potvrdilo „kompetenciju posade“ i sposobnosti lansiranja balističkih projektila sa indijskih podmornica, „ključnog elementa indijske sposobnosti nuklearnog odvraćanja“, reklo je ministarstvo.

Indija je šesta zemlja na svijetu, uz Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD, koja ima nuklearne podmornice sa balističkim projektilima, izvijestio je Times of India.

Indija je u septembru predstavila prvi lokalno proizvedeni nosač aviona INS Vikrant, koji je označen kao prekretnica u naporima da se ta zemlja suprotstavi rasrućoj vojnoj agresivnosti Kine u regiji.

Sopstveni nosač aviona i helikopteri

INS Vikrant jedan je od najvećih svjetskih vojnih brodova, sa dužinom od 262 metra, a ušao je u službu nakon 17 godina izgradnje i testiranja.

Vlada premijera Narendre Modija je nedavno lansirala i prve indijske helikoptere, dizajnirane za visoka područja poput Himalaja, na kojima su se indijske trupe 2020. sukobile sa kineskim.

Indija je jedan od najvećih uvoznika oružja na svijetu i pokušava razviti sopstvenu industriju, ali se i dalje oslanja na teško naoružanje iz Rusije, koja je decenijama njen najveći vojni snabdijevač.

Nuklearna podmornica INS Arihant predstavljena je 2009. godine, a od tada, Indija je razvila dva projektila zemlja-zemlja koji se mogu lansirati sa podmornice, sa dometom od 3.500 kilometara, tvrdi Times of India.

Izvor: Al Jazeera i agencije