SAD ostvario najveći ekonomski rast u gotovo 40 godina

Američka ekonomija zabilježila je rast od 5,7 posto u prošloj godini, što je najveći ekonomski rast od 1984. godine.

Prvobitni rast je stvoren vladinim poticajima i podizanjem mnogih sektora nakon dostizanja visoke stope vakcinacije (EPA)

Američka ekonomija zabilježila je rast od 6,9 posto u posljednjem kvartalu 2021. godine dok je u cijeloj godini zabilježen rast od 5,7 posto.

To je najveći ekonomski rast od 1984. godine, izvještava iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Američki zvaničnici su objavili da je snažan rast dijelom ostvaren potrošnjom građana, što se “prvenstveno reflektiralo u povećanju usluga, prije svega u zdravstvenoj njezi, rekreaciji i transportu”.

Privatne investicije i povećanje zaliha su, također, bili bitni faktori.

Kako piše New York Times, potrošnja građana i privatne investicije su oživljene nakon prvog udara pandemije kao rezultat vakcinacije, povoljnih kredita i dodatne runde savezne pomoći domaćinstvima i biznisima.

Vlasti planiraju nove pakete mjera

Na radnom tržištu ponovo je stvoreno gotovo 19 miliona od 22 miliona radnih pozicija koje su nestale tokom vrhunca pandemije zbog uvedenih mjera.

Međutim, kako dodaje list, predviđa se da će prvobitni rast stvoren vladinim poticajima i podizanjem mnogih sektora nakon dostizanja visoke stope vakcinacije početi padati.

Stoga američke vlasti planiraju nove pakete mjera u narednim mjesecima kako bi se borili protiv inflacije, koja je u decembru dostigla najveći nivo u 40 godina.

Četvrti kvartal je uglavnom bio dobar, jer se desio između dva vala korona virusa.

Počeo je dok je delta soj slabio, a utjecaj omikron soja počeo se osjećati tek u posljednjim sedmicama.

Ekonomisti očekuju da će omikron utjecati na ekonomiju u januaru i februaru, ali da bi se aktivnosti trebale normalizirati s proljećem.

Međutim, ekonomski opravak se dešava u sjeni najvećih stopa inflacije od 1982. godine.

Raspoloženja potrošača iznad očekivanja

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u novembru 5,7 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine.

Bazna inflacija, iz koje su isključene cijene energije i hrane, također je porasla u novembru na 4,7 posto međugodišnje, na najviši nivo od septembra 1983. godine.

Iako visoka inflacija iz ere pandemije utječe na životni standard ljudi, Amerikanci su optimistični u pogledu nastavka oporavka sljedeće godine, prema istraživanju Univerziteta Michiganu o potrošačkom povjerenju.

Indeks raspoloženja američkih potrošača u decembru iznosi 70,6 poena, što je iznad očekivanja ekonomista i više nego u novembru.

Izvor: Al Jazeera i agencije