Bivši premijer Libana više se neće baviti politikom

Glavni sunitski lider Saad Hariri saopćio je da se povlači iz političkog života i da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima planiranim u maju.

Saad Hariri je tri puta bio premijer, a sada je član Parlamenta (EPA)

Bivši premijer Libana i glavni sunitski lider Saad Hariri saopćio je da se povlači iz političkog života i da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima planiranim u maju.

Takvu odluku donio je nakon što se Saudijska Arabija, koja je podržavala tog 51-godišnjeg političara, zemlja u kojoj se porodica Hariri obogatila, distancirala od njega.

Hariri je tri puta bio premijer, a sada je član Parlamenta, prenosi Beta.

Njegov otac Rafic Hariri, jedan od najmoćnijih i najutjecajnijih političara poslije okončanja građanskog rata u Libanu, ubijen je u Bejrutu u velikoj eksploziji kamiona bombe 2005. godine.

Tribunal Ujedinjenih naroda osudio je 15 godina kasnije člana Hezbollaha za umiješanost u ubistvo Rafica Haririja.

Hezbollah je porekao optužbe.

Najgora kriza modernog doba

Porodica je poslije ubistva Rafica Haririja izabrala Saada da je predvodi, uprkos činjenici da ima starijeg brata.

Saad Hariri smatra da Liban nema šansu za pozitivnu budućnost zbog rastućeg utjecaja Irana u zemlji te unutrašnjih i sektaških podjela i oslabljene države.

Saad Hariri je priznao da nije uspio spriječiti najgoru libansku ekonomsku krizu modernog doba, ali je rekao da je učinio sve što je mogao da izbjegne građanski rat u Libanu kompromisima, očito aludirajući na formiranje vlada u kojima je i moćni proiranski Hezbollah.

Najavio je da ni članovi njegove političke grupe Pokret za budućnost neće učestvovati u narednim parlamentarnim izborima, ali je obećao da će nastaviti pomagati onima kojima je pomoć potrebna.

Saad Hariri je bio najmoćniji sunitski muslimanski političar u Libanu od 2005. godine, ali je primoran da podnese ostavku na funkciju premijera u oktobru 2019. godine, poslije velikih protesta širom zemlje protiv vladajuće klase kada je vlada nametnula nadoknadu od šest dolara mjesečno za pozive preko WhatsAppa.

Obnovio savez s Hezbollahom

Godine 2017, kada je bio premijer, Rijad ga je primorao da objavi ostavku tokom posjete kraljevini, navodeći u televizijskom obraćanju dominaciju Hezbollaha kao razlog.

Saad Hariri se, međutim, vratio kući i obnovio savez s Hezbollahom, izgubivši saudijsku podršku.

Odlučio je da se povuče iako ga je nekoliko istaknutih političara, uključujući predsjednika Parlamenta Nabiha Berrija i lidera Druza Wallida Joumblatta, pokušalo uvjeriti da se predomisli.

Mnogi u Libanu strahuju da bi odlazak umjerenjaka Saada Haririja mogao navesti sunitske političare čvrstorukaše da igraju veću ulogu u politici Libana.

Izvor: Agencije