Bivša njemačka kancelarka odbila počasno predsjedništvo CDU-a

Bivša kancelarka je došla do zaključka kako titula počasnog predsjednika stranke više nije u duhu s vremenom.

Angela Merkel je Njemačkom vladala 16 godina, a njena popularnost je zadržana i nakon odlaska sa vlasti (EPA)

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je prihvatiti položaj počasne predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) te je odbila poziv na večeru vjerovatnog budućeg predsjednika CDU-a Friedricha Merza, javljaju njemački mediji u petak.

Merz bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji CDU-a trebao biti izabran za predsjednika stranke.

„Bivša kancelarka je došla do zaključka kako titula počasnog predsjednika stranke više nije u duhu s vremenom“, rekao je Armin Laschet, još uvijek predsjednik CDU-a, u razgovoru za TV stanicu RTL.

Posljednji počasni predsjednik CDU-a Helmut Kohl s ovog položaja je odstupio nakon skandala oko stranačkih donacija, piše Hina.

Sedmičnjak Spiegel istodobno javlja kako je Angela Merkel odbacila poziv na večeru Friedricha Merza, koji bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji u Berlinu trebao biti izabran za novog šefa stranke.

Merkel odbila večeru Friedricha Merza

Kako javlja Spiegel, Merz je, nakon svoga sutrašnjeg izbora za predsjednika stranke, koji slovi kao siguran nakon što mu je baza u decembru na internim izborima dala prednost, pozvao bivše predsjednike i predsjednice CDU-a na večeru.

Promatrači navode da je Merz, koji slovi kao predstavnik tradicionalnog, konzervativnog krila stranke, time htio poboljšati tradicionalno loše odnose s Angelom Merkel i liberalnim krilom stranke.

Poziv na večeru odbila je i Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je čelništvo CDU-a preuzela od Angele Merkel 2018.

I Merkel i Karrenbauer su odbijanje poziva obrazložile „poklapanjem s drugim terminima“.

Poziv na večeru su prihvatili bivši predsjednik stranke Wolfgang Schaeuble i još aktualni predsjednik Armin Laschet.

Izvor: Agencije