Brojni pretresi u Njemačkoj zbog lažnih COVID propusnica

Policija je u Njemačkoj izvršila pretrese u više od stotinu stanova i ljekarskih ordinacija zbog sumnje u krivotvorenje COVID propusnica.

U središtu istrage se nalazi ljekar na jugu Njemačke za kojeg se sumnja da je osobama iz čitave Njemačke izdavao lažne COVID propusnice (EPA - Ilustracija)

Policija je u četvrtak u Njemačkoj izvršila pretrese u više od stotinu stanova i ljekarskih ordinacija zbog sumnje u krivotvorenje COVID propusnica.

“Policija je zaplijenila više COVID propusnica i mobilnih telefona, a od mnogih osumnjičenih su uzeti i uzorci krvi”, saopćila je policija.

Kako je naglašeno, akcija policije nije naišla na otpor kod osumnjičenih, prenosi Hina.

U središtu istrage se nalazi ljekara na jugu Njemačke za kojeg se sumnja da je osobama iz čitave Njemačke izdavao lažne COVID propusnice. Kod nekih pacijenata koji su se htjeli cijepiti protiv korona virusa, ljekar je simulirao cijepljenje i nakon toga izdavao propusnice.

Pretresi u pokrajinama

Protiv osoba koje su svjesno od ljekara tražile propusnice bez cijepljenja vodi se istraga zbog sumnje u počinjeno djelo pomaganja pri izvršenju kaznenog djela krivotvorenja službenih dokumenata i povrede zakona o zaštiti od zaraza.

Pretresi su izvršeni u nekoliko saveznih pokrajina, a građanima je u oči upala činjenica da se ispred ljekarske ordinacije u bavarskoj provinciji okupljaju automobili s registarskim oznakama iz čitave Njemačke.

Trenutno se u Njemačkoj vodi rasprava o uvođenju opće obaveze cijepljenja protiv korona virusa što, osim vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, podržava i demokršćanska opozicija.

Prema ispitivanju javnog mnijenja sedmičnika Spiegel, provedenom početkom sedmice, 64 posto ispitanih građana Njemačke podržava uvođenje opće obaveze cijepljenja.

Izvor: Agencije