Tajvan i Kina razmijenili poruke upozorenja

Peking ima teritorijalne pretenzije prema Tajvanu i pojačao je vojni i diplomatski pritisak u protekle dvije godine.

Portreti predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Muzeju likovnih umjetnosti Taipeija (EPA)

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen poručila je u subotu Kini da vojni konflikt nije odgovor, ali je Peking uzvratio oštrim upozorenjem da ako Tajvan bude prešao bilo kakvu crvenu liniju to će dovesti do “katastrofe velikih razmjera”.

Kina ima teritorijalne pretenzije prema Tajvanu i pojačala je vojni i diplomatski pritisak u protekle dvije godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Moramo podsjetiti vlasti u Pekingu da ne procjenjuju pogrešno situaciju i da spriječe ekspanziju vojnog avanturizma”, rekla je Tsai u svom govoru povodom Nove godine.

Tajvan poručuje da je nezavisna zemlja i u više navrata je ponovio da će braniti svoju slobodu i demokratiju.

Peking najavljuje odlučne korake

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je poručio da je ujedinjenje s Tajvanom aspiracija koju dijele narodi s obje strane Tajvanskog moreuza.

Nakon govora Tsai, glasnogovornik Ureda za pitanje Tajvana u Pekingu Zhu Fenglian rekao je da je Kina spremna “težiti perspektivi mirnog ujedinjenja”.

“Ako bi, međutim, separatističke snage koje teže nezavisnosti Tajvana nastavile provocirati, ili prešle bilo koju crvenu liniju, mi bismo moralii poduzeti odlučne mjere”.

Težnja za nezavisnošću gurnula bi Tajvan u “duboki ambis” i dovela do “katastrofe velikih razmjera”, dodao je Zhu.

Izvor: Agencije