Vođa puča u Gvineji obučavan u Francuskoj

Doumbouya, koji se okrenuo protiv svog predsjednika, crpi sve svoje vojne ideje iz obuke koju je prošao tokom karijere u francuskoj Legiji stranaca.

Gvinejci su prvi put upoznali Doumbouya kada se pojavio na vojnoj paradi u Conakryju 2018. godine, na proslavi 60. godišnjice nezavisnosti zemlje (Reuters)

Francuski mediji su u prošlu nedjelju neočekivano objavili video snimak na kojem se pojavljuje komandant specijalnih snaga Mamadi Doumbouy kako bi objavio da je izveden vojni udar protiv gvinejskog predsjednika Alphae Condea i da je on lišen slobode.

Ukratko, Doumbouya je rekao: “Predsjednik je s nama i na sigurnom je mjestu”, dodajući, u svom govoru, da je vojska cijele zemlje uz njega, te da je došla iz različitih dijelova Gvineje kako bi učestvovala u izgradnji države.

Doumbouya, koji se okrenuo protiv svog predsjednika, crpi sve svoje vojne ideje iz obuke koju je prošao tokom karijere u francuskoj vojsci. Bio je pripadnik francuske Legije stranaca, prije nego što je pozvan u Gvineju gdje mu je predsjednik Alpha Condea 2018. predao komandu nad novoformiranim elitnim snagama.

Doumbouya (41) završio je vojnu školu u glavnom gradu Francuske, Parizu, a godinama se borio s Francuskom legijom stranaca.

Ima oko 15 godina iskustva u francuskoj vojsci, koje uključuje slanje na vježbe i misije u Obalu Slonovače, Džibuti, Centralnoafričku Republiku, Afganistan i drugdje.

Također, tokom angažmana u francuskim snagama, Pariz ga je poslao u Izrael, Senegal i Gabon kako bi prošao specijalizovanu obuku, kao stručnjak za upravljanje odbranom, liderstvo i strategiju.

Ovaj bliski odnos između Doumbouye i Francuza dodatno je pojačao njegov brak sa Francuskinjom, pripadnicom francuske Nacionalne žandarmerije, sa kojom je dobio troje djece, prema izvještajima više medija.

Pučističke aspiracije

Državni udar u Gvineji nije bio iznenađenje, jer su se Doumbouyeve pučističke tendencije prema Condeaovom režimu počele pojavljivati otkad je obznanio svoju namjeru da elitne snage učini nezavisnim od Ministarstva odbrane.

U nedjelju je List Jeune Afrique objavio da je posljednjih mjeseci Doumbouyeva želja da njegova vojna jedinica bude nezavisna od Ministarstva odbrane izazvala strah od borbe za vlast.

List dodaje da su se u maju počele širiti glasine o mogućem hapšenju Doumbouyae u glavnom gradu Gvineje, Conakryju.

Također napominje da je već bilo problema između Doumbouya i vlade u Conakryju kada je spriječen u tome da elitne snage učini nezavisnim od Ministarstva odbrane.

Gvinejci su prvi put upoznali Doumbouya kada se pojavio na vojnoj paradi u Conakryju 2018. godine, na proslavi 60. godišnjice nezavisnosti zemlje.

Poput predsjednika Condea, on je iz naroda Malinke, a potječe iz istočne regije Kankan u blizini granice s Obalom Slonovače i Malija.

Izabran je da vodi elitne snage prvenstveno u borbi protiv terorizma i pomorskog piratstva, s obzirom na to da narod Malinke ima snažno prisustvo u susjednom Maliju.

Gvinejske specijalne snage ostavile su snažan dojam na ljude, jer su pored uniformi nosili crvene beretke i sunčane naočale.

Radiostanica France International (RFI) objavila je u ponedjeljak da je formiranje elitnih snaga i uspostavljanje njihovog sjedišta na ulazu u regiju Kalum, gdje se nalaze gvinejska predsjednička palata i upravne zgrade, bio “mač s dvije oštrice”, za predsjednika Condea.

Ovo nije prvi put da se Alpha Conde suočava s pokušajem državnog udara; njegova kuća je 2011. bila meta napada, ali ovog puta je snaga pučista bila veća.

Izvor: Agencije