Putin na sastanku s Erdoganom: Turska zaštićena od krize s plinom

Turski predsjednik doputovao je u Soči, gdje će s ruskim čelnikom razgovarati o nizu važnih bilateralnih i regionalnih tema.

Recep Tayyip Erdogan sastao se s Vladimirom Putinom u Sočiju ( Mustafa Kamacı - Anadolu Agency ) (Anadolija)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu da je Turska zaštićena od gasne krize koja je zahvatila Evropu zahvaljujući plinovodu Turski tok, koji je izgradila Rusija.

Na početku razgovora s Erdoganom u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, Putin se zahvalio predsjedniku Turske na podršci plinovodu koji iz Rusije, ispod Crnog mora, dolazi do Turske, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“I sada, kada vidimo prilično teške, turbulentne procese na evropskom tržištu gasa, Turska se osjeća apsolutno samouvjereno i stabilno”, rekao je Putin govoreći o Turskom toku.

Planovi Moskve da zaobiđe Ukrajinu

Kopneni dijelovi plinovoda protežu se dalje do južne Evrope i dio su planova Moskve da zaobiđe Ukrajinu, u izvozu plina na evropska tržišta.

Referentne cijene evropskog plina u holandskom TTF čvorištu povećale su se više od četiri puta od januara, zbog niskih zaliha u skladištima plina, visokih cijena ugljika u Evroipskoj uniji niskih isporuka tankera za tečni prirodni plin i manjih ruskih isporuka.

Sastanak Putina i Erdogana trajao je dva sata i 45 minuta, a samo uvodni dio susreta je bio otvoren za predstavnike medija.

“Uvjeren sam da je korisno da nastavimo svakodnevno jačati tursko-ruske odnose”, rekao je Erdogan

Lideri dvije zemlje razgovarali su o nizu važnih bilateralnih i regionalnih tema, uključujući i aktuelna dešavanja u Siriji.

U delegaciji koja je otputovala u Rusiju su i šef Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Izvor: Agencije