Novi saziv Bundestaga imat će 735 zastupnika

Olaf Scholz, kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Njemačke, rekao je da će nastojati formirati koaliciju sa Zelenima i Partijom liberalnih demokrata.

Olaf Scholz, kandidat za kancelara ispred socijaldemokrata (EPA)

Nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj poznato je da će Bundestag imati veći broj zastupnika.

Prema aktuelnim preliminarnim rezultatima, Bundestag će brojati 735 zastupnika, prenosi Tanjug.

U proteklom mandatu Bundestag je brojao 709 zastupnika i već tada je bio jedan od najvećih parlamenata na svijetu.

Eksperti su pred izbore iznosili strepnju da bi, zbog rekordnog broja stranaka koje su se kandidirale na izborima, a bilo ih je 47, broj zastupnika u novom sazivu Bundestaga mogao preći 900.

To se, međutim, nije ostvarilo, ali je ipak došlo do povećanja broja zastupnika.

Scholz želi koaliciju sa Zelenima i FDP-om

Olaf Scholz, kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), izjavio je da ima mandat da vodi sljedeću vladu, nakon tijesne pobjede na izborima, dodajući da će nastojati formirati koaliciju sa Zelenima i Partijom liberalnih demokrata (FDP).

Uz aplauze u sjedištu SPD-a u Berlinu, Scholz je rekao da su glasači poručili konzervativcima kancelarke Angele Merkel da je vrijeme da pređu u opoziciju, nakon 16 godina na vlasti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Glasači su bili vrlo jasni. Rekli su ko treba formirati sljedeću vladu”, izjavio je Scholz.

Glasači su, prema njegovim riječima, ojačali tri stranke – SPD, Zelene i FDP.

“To je jasan mandat koji su građani ove zemlje dali – odnosno, da ove tri stranke trebanju formirati sljedeću vladu”, kazao je Scholz.

Laschet: Ne namjeravam formirati vladu

Dan nakon poraza na parlamentarnim izborima, na sjednici Predsjedništva Krščansko demokratske unije (CDU) vlada burna atmosfera.

Prema pisanju Bilda, na sjednici, koja je u toku, došlo je do oštre rasprave.

Ministar zdravstva pokrajine Sjeverna Rhinea-Westphalia Karl-Josef Laumann je bio bijesan i rekao je: “Dosta mi je – 1,5 miliona glasača je direktno prešlo iz CDU-a ka SPD-u”, prenosi Tanjug.

Istakao je da je CDU značajno pao, odnosno na izborima je CDU ostvario svoj najgori rezultat, izgubivši veliki broj glasača.

Kandidat za kancelara i lider CDU-a Armin Laschet je pokušao objasniti da je to zbog odlaska Angele Merkel.

Na sjednici Predsjedništva CDU-a, za razliku od nedjelje navečer, Laschet je promijenio retoriku u vezi sa zahtjevom za formiranje vlade.

Partijskim kolegama je kazao da se u medijima prenosi da je on rekao da ima namjeru formirati vladu, ali da to nije tačno.

Umjesto toga Laschet je, tvrdi, ukazao na rezultate i novi partijski sistem, dodajući da to ne znači da ima namjeru formirati vladu.

U CSU nezadovoljni Laschetom

Gubitak prve pozicije na političkoj sceni Njemačke nije samo izazvao negodovanje u CDU kandidata za kancelara Armina Lascheta, već i u CSU, gdje je na predsjedništvu izneseno veliko nezadovoljstvo.

Bliski saradnik lidera CSU Markusa Sodera, ministar finansija pokrajine Bavarske Albert Füracker govorio je, na predsjedništvu CSU-a, o propasti.

“U Bavarskoj smo mogli dobiti više od 40 posto, da je Markus Soder bio kandidat”, kazao je on.

Füracker g je ukazao da je i u Sjevernoj Rhinei-Westphaliji, pokrajini odakle je Laschet, SPD ispred CDU-a.

“Veća propast gotovo da nije moguća u sopstvenoj pokrajini”, konstatovao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bild.

I drugi visoki funkcioner CSU-a Alexander Dobrindt oštro je kritikovao Lascheta.

“Na strani CDU-a bilo je mnogo problema – od kursa, preko kampanje do kandidata”, kazao je on.

Soder je, također, iznio nezadovoljstvo, rekavši da su unionisti zauzeli drugo mjesto, a ne prvo na prošlim izborima, i da nema automatsko pravo da traže mandat za formiranje vlade.

“Možemo samo dati ponudu za razgovore”, rekao je on.

Inače, Soder je bio protivkandidat Laschetu u unutarstranačkoj borbi za mjesto kandidata za kancelara.

I nakon izbora Lascheta on je vidno iznosio svoje neslaganje, a i unutar sestrinske CDU vladalo je neazumijevanje što Soder, koji je popularniji, nije predvodio CDU/CSU na ovim izborima.

Socijaldemokrati pobijedili konzervativce

Socijaldemokrati su tijesno pobijedili na nedjeljnim saveznim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili “jasan mandat” da vode vladu prvi put od 2005. godine te okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrati iz lijevog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, iza njih s 24,5 posto je konzervativni blok CDU/CSU Angele Merkel, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, no obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu.

Budući da niti jedan veliki blok nema većinu, a oboje bi nerado ponovili neugodnu “veliku koaliciju” od posljednje četiri godine, najvjerovatniji ishod je trostrani savez, koji vode ili socijaldemokrati ili konzervativci, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dogovor o novoj koaliciji mogao bi potrajati mjesecima, a vjerovatno će uključivati Zelene i FDP.

Izvor: Agencije