Njemački dužnosnici pod istragom za ubistvo zbog spore reakcije na poplave

Dva dužnosnika iz Falačkog Porajnja su pod istragom zbog spore evakuacije tokom poplava prošlog mjeseca,

Dvije trećine Nijemaca vjeruju da su savezne i pokrajinske vlasti trebale učiniti više tokom poplava (EPA)

Dva dužnosnika iz Falačkog Porajnja pod istragom su za ubistvo iz nehaja zbog spore evakuacije tokom poplava koje su u toj u njemačkoj saveznoj pokrajini usmrtile 141 osobu, objavile su vlasti u petak.

Zapadna savezna pokrajina Falačko Porajnje najteže je stradalo u najsmrtonosnijim poplavama u Njemačkoj koje su odnijele 170 života, stotine hiljada kućanstava ostale su bez struje, a štete se procjenjuju na više od šest milijardi eura.

Ured za kriminalističku istragu rekao je da prve analize koje je izradio ured državnog tužilaštva u Koblenzu pokazuju da su evakuacije kasnile i pod istragom su dva dužnosnika u zapadnom okrugu  Ahrweiler.

Njihova imena nisu objavljena no sumnjiči ih se za ubistvo i tjelesno ozljeđivanje iz nehaja, navodi se u izjavi.

Poginula 141 osoba

Izuzeti su dokumenti i podaci kriznog štaba iz Ahrweilera na analizu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Poplave su potresle njemačku politiku dva mjeseca do nacionalnih izbora u septembru postavljajući neugodna pitanja o tome kako je moguće da je najveća evropska ekonomija uhvaćena na spavanju, nepripremljena za posljedice globalnog zagrijavanja.

Dvije trećine Nijemaca vjeruju da su savezne i pokrajinske vlasti trebale učiniti više da zaštite općine, pokazala je anketa koju je proveo njemački list Bild u julu.

Osim 141 poginule osobe u Falačkom Porajnju je i više od 700 ljudi ozlijeđeno u poplavama.

Izvor: Agencije