Skoro 30 posto Evropljana ne može da priušti ljetovanje

Među najsiromašnijim radnicima (primanja manja od 60 posto prosječne plate) čak 60 posto ne može da priušti sebi sedmicu dana odmora van mjesta prebivališta.

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje "praga dostojanstva" koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 posto prosječne plate, odnosno manje od 50 posto prosječne plate u bilo kojoj zemlji članici (Getty)

Oko 28 posto Evropljana ne može da priušti sebi sedmicu dana odmora van mjesta prebivališta, a taj broj raste na čak 60 posto među siromašnim radnicima, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60 posto prosječne plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje njih 88,9 posto ne može da ode na ljetovanje, navodi se u studiji.

Slijede Rumunija sa 86,8 odsto i Hrvatska sa 84,7 posto, piše SeeBiz, prenosi Tanjug.

Na četvrtom mjestu je Kipar sa 79,2 posto, ispred Slovačke sa 76,1 posto.

Nejednakost izmneđu najsiromašnijih i drugih radnika

Konfederacija ističe da su nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je riječ o odmoru porasle u protekloj deceniji u 16 zemalja članica.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosječne plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

Povećanje nejednakosti “pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomjerno”, kaže pomoćnica generalnog sekretara CES Esther Lynch.

CES se zalaže za poboljšanje prijedloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon ljetnje pauze.

Uvođenje ‘praga dostojanstva’

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje “praga dostojanstva” koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 posto prosječne plate, odnosno manje od 50 posto prosječne plate u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutno je u 17 zemalja članica EU minimalna zakonom garantovana plata niža od 60 posto nacionalne prosječne plate, ističe CES.

CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 evropskih sindikalnih federacija.

Izvor: Agencije