Hezbollah: Uskoro polazi iranski tanker s gorivom za Liban

Lider pokreta Hassan Nasrallah upozorio Izrael i SAD da ne napadaju brod koji se smatra libanskom teritorijom.

Lider Hezbollaha je ocijenio da je Zapad uveo neobjavljenu blokadu Libana, što uzrokuje trenutnu krizu (Reuters)

Vođa proiranskog libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah najavio je danas kako će iranski tanker sa gorivom za nekoliko sati isploviti ka Libanu, upozorivši Sjedinjene Američke Države i Izrael da ga ne presreću, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Isporuku je organizirao Hezbollah, što je očito kršenje sankcija SAD-a uvedenih Teheranu pošto je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila prije tri godine.

Misteriozni napadi

Nasrallah je u govoru najavio kako će poslije tankera koji nosi dizel doploviti i drugi brodovi kako bi se ublažila višesedmična parališuća nestašica goriva u Libanu.

On nije rekao kako će Liban platiti gorivo, ali je u ranijim govorima najavljivao da se Teheranu mogu dati libanske funte. Lokalna valuta izgubila je više od 90 posto svoje vrijednosti od početka ekonomske krize u oktobru 2019. godine.

Lider Hezbollaha je ocijenio da je Zapad uveo neobjavljenu blokadu Libana, što uzrokuje trenutnu krizu. Hezbollah i njegovi saveznici optužuju SAD i neke arapske zemlje Zaljeva da kažnjavaju Liban zbog vojnih aktivnosti te šiitske organizacije u drugim zemljama, uključujući Siriju i Irak.

„Ja kažem Amerikancima i Izraelcima to je libanska teritorija“, rekao je Nasrallah o tankeru, ali nije objelodanio šta će njegova organizacija raditi ako tanker bude presretnut.

Susjedna Sirija je krivila Izrael za misteriozne napade na naftne tankere koji su plovili iz Irana u Siriju tokom protekle godine.

Pacijenti u opasnosti

Libanci već sedmicama čekaju u dugim redovima da napune gorivom rezervoare svojih automobila. Nestašica dizela uticala je da se zatvori hiljade privatnih generatora, što je dovelo i do nestašice hljeba. Pojedine bolnice su upozorile da bi pacijenti mogli umrijeti jer nema dizela. Za nestašice se krive krijumčarenje, stvaranje zaliha i nesposobnost Vlade da osigura isporuke uvoznog goriva.

Liban je već decenijama suočen sa štednjom struje dijelom zbog široko rasprostranjene korupcije. Ta mediteranska država sa šest miliona stanovnika, uz milion sirijskih izbeglica, blizu je bankrota. Situacija se jako pogoršala prošle sedmice kada je Centralna banka odlučila prekinuti davanje subvencija za gorivo.

Nasrallah je rekao da njegova organizacija nema cilj da se nekom usprotivi organiziranjem isporuka goriva iz Irana, ali je dodao kako ne može stajati skrštenih ruku u vrijeme kada se narod ponižava ispred pekara, bolnica i benzinskih pumpi i usred mraka tokom noći.

Potez Hezbollaha će po svoj prilici razljutiti protivnike organizacije u Libanu koji su upozorili da bi to moglo dovesti do uvođenja američkih sankcija Libanu.

Izvor: Agencije