Njemačka uhapsila britanskog diplomatu pod sumnjom špijunaže za Rusiju

U najmanje jednom slučaju je spise koji su spadali u njegovu nadležnost predao djelatniku ruske tajne službe, navedeno je.

Navedeno je da je David S. do svog hapšenja u utorak radio za Ambasadu Velike Britanije u Berlinu (Reuters)
Navedeno je da je David S. do svog hapšenja u utorak radio za Ambasadu Velike Britanije u Berlinu (Reuters)

Njemačka policija u Potsdamu je uhapsila britanskog državljanina i uposlenika Ambasade Velike Britanije u Berlinu zbog osnovane sumnje da je špijunirao za Rusiju, priopćilo je Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu u srijedu.

„Okrivljenog Davida S. se sumnjiči da je najkasnije od novembra prošle godine djelovao za jednu stranu tajnu službu”, stoji u obrazloženju Glavnog državnog tužilaštva.

Nadalje se navodi da je David S. do svog hapšenja u utorak radio za Ambasadu Velike Britanije u Berlinu.

Zajednička istraga Njemačke i Britanije

“U najmanje jednom slučaju je spise, koji su spadali u njegovu nadležnost, predao jednom djelatniku ruske tajne službe te je za tu uslugu primio dosad nepoznatu svotu novca”, stoji u priopćenju, prenijela je Hina.

Hapšenje i pretres stana okrivljenog je plod zajedničke istrage njemačkih i britanskih službi.

David S. bi još u toku dana trebao biti izveden pred istražnog sudiju Visokog suda u Karlsruheu koji bi trebao odrediti pritvor.

Izvor: Agencije

Povezane

Nasljednik kancelarke imat će pune ruke posla da uvjeri partnere u Evropskoj uniji da će buduća njemačka politika biti više ‘fer’ te da će mnogo rjeđe odgovarati na pozive iz Pekinga i Kremlja.

21 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO