Južna i Sjeverna Koreja obnovile komunikaciju

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un razmijenili su više pisama od aprila i dogovorili se o ponovnom uspostavljanju direktne telefonske linije.

Moon je pozvao na oporavak "vruće linije" i razgovora, polažući velike nade u američkog predsjednika Joea Bidena da ponovno pokrene pregovore (EPA)

Južna i Sjeverna Koreja obnovile su komunikaciju, a čelnici dvije zemlje složili su da će obnoviti povjerenje i poboljšati veze, saopćeno je iz vlade u Seulu.

Sjevernokorejski državni medij, KCNA, također je objavio da su svi međukorejski komunikacijski kanali ponovno otvoreni u utorak u 10 sati u skladu s dogovorom čelnika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un razmijenili su više pisama od aprila i dogovorili se o ponovnom uspostavljanju direktne telefonske linije, rečeno je iz ureda južnokorejske Vlade.

Posredovanje SAD-a

Sjeverna Koreja prekinula je tu “vruću liniju” u junu 2020. godine jer su se prekogranične veze pokvarile nakon neuspjelog drugog samita u februaru 2019. između Kima i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojem je Moon ponudio da posreduje.

Moon je pozvao na oporavak “vruće linije” i razgovora, polažući velike nade u američkog predsjednika Joea Bidena da ponovno pokrene pregovore s ciljem demontiranja nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije